⚫️ URGENT

Un mosso mata a trets la seva exparella i se suïcida a Terrassa

Barcelona multarà els propietaris dels locals convertits en narcopisos

Hauran de pagar fins a 900.000 euros
Operació dels Mossos al narcopis del carrer de l'Hospital, al Raval. | Cedida CME

 

 

L'ajuntament de Barcelona vol començar a sancionar als propietaris de pisos abandonats al barri del Raval que acaben en mans de traficants de droga.

 

Aquesta mesura, que ja s'havia aplicat durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias per fer front als burdells clandestins, pretén multar als propietaris que es desentenen de les seves possessions facilitant que es converteixin en seu d'activitats il·legals. Suposarà doncs un nou intent, l'enèssim, per contenir una epidèmia contra la que, de moment, no s'ha trobat cap solució.

 

A l'estiu del 2017, l'Ajuntament de Barcelona va prendre la inicitaiva de contactar amb els propietaris dels narcopisos per assegurar-se de que aquests es farien càrrec dels immobles després d'una operació policial, evitant així que nous traficants reobrissin el negoci. A la tardor es va fer un pas més i es va procedir a tapiar els accessos a alguns dels domicilis ocupats que pertanyien a propietaris que no responien al consistori. I finalment al gener d'aquest 2018, es va decidir posar un precinte judicial als domicilis els quals es pogués demostrar que no hi residia ningú. Ara, l'aposta és apuntar a la butxaca del propietaris.

 

Aquest divendres el grup de treball integrat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la jutjessa degana de la ciutat, Mercè Caso, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han acordat utilitzar aquesta estratègia, inicialment dissenyada contra l'abús immobiliari, per combatre l'epidèmia dels narcopisos que pateixen el distrecte de Ciutat Vella, i més concretament, el veinat del barri del Raval. Els expedients sancionadors poden arribar als 900.000 euros.

 

L'especulació immobiliària aliada dels narcotraficants

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que els narcopisos «són un problema policial, d'investigació de les xarxes organitzades que gestionen els pisos de la droga, però també d'especulació immobiliària. Hem vist que dos terços del cens de pisos buits al Raval són de grans propietaris com bancs o fons voltor. Aquesta existència de pisos abandonats genera una complicitat amb les xarxes de narcopisos». El centre històric de Barcelona rep milions de turistes i per això és objecte de desig de «l'especulació mundial», ha destacat.

 

És per aquest motiu, que s'ha acordat aplicar aquestes sancions contra els propietaris que d'una forma manifesta, facilitin amb la deixadesa de les seves propietats, l'establiment de locals de narcotraficants. «No només necessitem que denunciïn que els seus pisos han estat ocupats, sinó també que es responsabilitzin de tancar-los adequadament després d'una operació policial», ha insistit l'alcaldessa. La deixadesa d'aquestes propietats genera «un problema greu de convivència i seguretat».

 

Un home esperant per entrar en un narcopis del Raval, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat