Imatge d'una màquina i dos operaris netejant el carrer

Barcelona pren una decisió dràstica per la sequera

Les restriccions d'aigua afectaran principalment les zones verdes de la ciutat

La falta de pluges durant aquests darrers mesos està provocant una situació de sequera en tot el territori. És per això que l'Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat mesures per tal de reduir el seu consum, en la mesura del màxim possible. El consistori de la ciutat ha decidit que deixarà de regar la gespa dels parcs i jardins de la ciutat per l'estat d'excepció per sequera.

Aquesta mesura, entre d'altres, entraran en vigor aquest dijous, dos de març. La fase d'excepcionalitat a la qual ha entrat gran part del territori català prohibeix l'ús d'aigua potable per regar parcs i jardins. A Barcelona aquesta aigua potable suposa més del 80% de la que es fa servir per regar.

La prohibició també s'aplicarà en jardins d'ús privat i particulars

De la mateixa manera, també quedarà prohibit regar els jardins dels domicilis particulars, ja que aquesta tasca es realitza amb aigua potable. Si bé els propietaris podran mantenir el reg de supervivència en l'arbrat i plantes arbustives. La mateixa situació succeirà als horts comunitaris que existeixen per tota la ciutat.

Així ho ha anunciat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, després que es decretés la fase d'excepcionalitat a diversos punts de Catalunya. Segons el consistori de la capital catalana, aquesta mesura permetrà estalviar al voltant d'un cinquanta per cent d'aigua potable que es fa servir per al reg a la ciutat.

Passadís d'arbres del parc de Sant Jordi de Reus
Les restriccions s'aplicaran a partir d'aquest dijous, dos de març. | Miguel Cabrerizo

D'altra banda, la neteja de carrers i places amb aigua no es veurà pràcticament afectada, ja que el 80% del servei es fa amb aigua freàtica i ara s'ampliarà a la totalitat. En total hi ha 224 municipis amb limitacions en el consum d'aigua de quinze comarques. Aquestes mesures afectaran gairebé sis milions d'habitants a partir d'aquest dijous, dos de març.

Un major nombre de restriccions respecte al novembre

L'Ajuntament de Barcelona ha remarcat que sí que es mantindrà el reg de supervivència per a la resta d'arbres i arbustos, amb sistemes com el gota a gota. Pel que fa als projectes que estan en marxa, ha assegurat que tots els espais verds que estan planificats o en obres es tiraran endavant. La planta arbustiva i l'arbrat situat a les noves obres de Barcelona es continuaran fent i es regaran amb aigua freàtica.

Per un altre costat, i on sí que seran evidents aquestes restriccions serà a les fonts ornamentals i als brolladors, que no funcionaran. Així doncs, s'amplien les restriccions d'aigua a Barcelona, que ja es van activar al novembre, quan ja es van aplicar mesures per estalviar aigua. Aleshores, la sequera continuada a Catalunya, va obligar a activar l'alerta a diversos punts del territori.

El regidor ha afirmat que el consistori habilitarà un dipòsit d'aigua a Montjuïc. L'aigua regenerada es bombejarà des de la depuradora del Prat i la portaran fins a aquest punt. Calculen que d'aquí, se'n podran abastir una trentena de camions cisterna cada dia. Badia ha assenyalat que ara s'activarà tota la contractació d'aquest servei i que primer caldrà fer proves sanitàries per comprovar que l'aigua compleix tots els paràmetres.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!