Barcelona registra el tercer inici d’any més plujós de la seva història

El període gener-abril del 2018 deixa 340 litres a la capital catalana amb pluges que han caigut de forma abundant i regular

Aquest any 2018 està sent molt plujós a Barcelona ciutat. Segons dades de la Secció Meteorològica de l’Observatori Fabra, en el període comprès entre el gener i l’abril s’ha registrat un total de 340 litres per metre quadrat.

Aquesta xifra situa aquests mesos en el podi dels primers quadrimestres de l’any més plujosos a la capital catalana. De fet, el primer quadrimestre del 2018 és el tercer més plujós a Barcelona des de l’any 1914, quan el Fabra va començar a oferir dades. Només el superen els anys 1982 i 1944.

Tanta pluja en 4 mesos com en tot l’any 2015

Segons les dades, aquests 4 mesos han estat clarament pel damunt de la mitjana pel que fa a precipitacions registrades. El període ha estat molt plujós i ha deixat un total de 340 litres per metre quadrat a la capital catalana, més de la meitat de la mitjana anual de pluja a la ciutat, que és de 611 litres.

Destaca el fet que  l’any mes sec de la història de Barcelona es va registrar fa ben poc, concretament l’any 2015, amb un total de 346 litres  per metre quadrat en 12 mesos. Per tant, només en el que portem d’any  ja s‘han assolit pràcticament les xifres de tot l’any 2015.

Cal ressaltar que les precipitacions registrades, algunes en forma de neu, han caigut sense grans patacs d’aigua en conjunt, cosa que va molt bé per a la vegetació. Destaquen els 49,5 litres registrats al Fabra el 24 de març caiguts al llarg de 23 hores, o els 47,1 litres del 26 de gener caiguts durant 15 hores.

Inici d’any plujós a tot Catalunya

Barcelona segueix la tònica general de gran part de Catalunya, on les pluges han estat freqüents i abundants al llarg d’aquests 4 últims mesos.  En general, la majoria de comarques han viscut un inici d’any plujós. 

No obstant, destaquen el Pirineu, Prepirineu i punts de la Catalunya Central,  on els registres han estat localment molt abundants. Una de les xifres més elevades registrades a tot el país és a Espot (Pallars Sobirà), on en 4 mesos ja s’han superat els 1.000 litres per metre quadrat.     

Cliqueu aquí per veure l'estat actual dels pantans catalans.