Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Placa Barcelona

Barcelona renombra l'avinguda del Príncep d'Astúries per «desborbonitzar» la ciutat

Els canvi es farà efectiu el 24 de març

L'avinguda del Príncep d'Astúries de Barcelona es dirà, a partir del 24 de març, de la Riera de Cassoles | Google Maps

 

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el canvi de denominació de l'avinguda del Príncep d'Astúries per avinguda de la Riera de Cassoles. També ha completat l'expedient administratiu perquè el carrer del Secretari Coloma torni a dir-se de Pau Alsina. El canvi de l'avinguda del Príncep d'Astúries es farà efectiu el 24 de març, i el del Secretari Coloma una setmana abans, el 17.

Les dues modificacions han estat promogudes per entitats i plataformes veïnals i van ser aprovades pels districtes de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. També van ser informats favorablement per la Ponència del Nomenclàtor, òrgan encarregat de la denominació dels carrers de Barcelona, sense cap al·legació presentada

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

«Un pas més per eliminar la petjada franquista»

«Barcelona fa un pas més per eliminar la petjada franquista i per 'desborbonitzar' el nomenclàtor de la ciutat», ha dit el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello. També ha celebrat que augmenti la presència de noms populars i de tradicions com l'obrera.

Placa franquista retirada al carrer Còrsega de Barcelona | CatalunyaDiari.cat
 

La història que amaga la nova nomenclatura

Placa Barcelona
Actual placa de l'avinguda, que serà modificada el 24 de març | Viquipèdia

 

El nom de Riera de Cassoles s'ha escollit per recordar la riera que creuava l'antic municipide Sant Gervasi  de Cassoles, que passava pel mateix traçat que l'actual avinguda.

En el cas del Secretari Coloma, introduït pel règim franquista, ha prosperat la recuperació de l'antic nom de Pau Alsina després d'una consulta ciutadana. Alsina era un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels, que va ser diputat al Congrés entre 1869 i 1871 i senador per la circumscripció de Barcelona.

  • També pots llegir: Troben una dona morta amb signes de violència a la platja de la Barceloneta

Celebracions i algunes queixes

El setembre de 2015, l'Ajuntament va aprovar promoure el canvi d'una dotzena de places i carreres de la ciutat dedicats a personalitats de l'aristocràcia dels Borbons, fet que va desembocar en la creació d'una plataforma veïnal per reclamar el canvi de noms que ara es farà realitat. 

Així doncs, l'aprovació era majoritària, tot i que fa uns dies alguns comerciants i veïns de l'avinguda del Príncep d'Astúries van queixar-se que no se'ls havia tingut en compte a l'hora de canviar el nom del carrer. Molts usuaris de Twitter han celebrat la decisió, entre ells, el president de la Generalitat, Quim Torra.