Barcelona substitueix l’avinguda de Borbó per ‘Els Quinze’

A més, el consistori de la ciutat estudia designar una plaça amb el nom ‘U d’octubre’

Imatge d'arxiu de la iniciativa de l'Associació veïnal
Imatge d'arxiu de la iniciativa de l'Associació veïnal | Twitter

El plenari del Districte de Nou Barris de Barcelona va aprovar en el dia d’ahir una proposta que canviarà el nom de l’avinguda de Borbó, la qual en un futur pròxim passarà a dir-se avinguda ‘Els Quinze’. Tal com ha explicat Gerardo Pisarello, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament, el motiu d’aquesta iniciativa és la incompatibilitat de defensar els valors republicans «però no tenir cap problema amb la monarquia i Felip VI».

Aquesta, però, no és l'única iniciativa que té al cap el consistori de la capital catalana, ja que tal com va fer patent Pisarello, el Govern municipal està estudiant la possibilitat de rebatejar una plaça amb el nom d’’U d’octubre’, sempre que hi hagi «una clara implicació del teixit veïnal i comercial».

Una proposta impulsada pels veïns del barri

La proposta del canvi de nom de l’avinguda de Borbó es va aprovar ahir en el plenari del Districte de Nous Barris, i era una iniciativa de l’Associació de Veïs de Torre Llobeta-Vilapicina en col·laboració amb la Mesa Unitària de Nou Barris per la República. Després d’una recollida de firmes, que va comptar amb més de 1.300 signants, els partits  Barcelona en Comú i ERC van promoure la idea, que també va rebre el suport del PDeCAT.

Així les coses, el tinent d’alcalde ha declarat que els valors republicans no poden donar suport a un rei que «va donar el vistiplau a una actuació policial desproporcionada i brutal» durant l’1-O. Per aquest  motiu, i en referència a la idea de Pablo Casado de cridar «Visca el rei», Pisarello ha deixat clar que «a Barcelona diem que no. Aquí diem ‘visca la República i els valors republicans d’igualtat, llibertat i fraternitat’».

El rei Felip VI ja ha donat el seu vistiplau a la investidura de Quim Torra
El rei Felip VI ja ha donat el seu vistiplau a la investidura de Quim Torra | CatalunyaDiari.cat

 

I per què escollir el nom d’’Els Quinze’? Perquè forma part de la història del mateix districte, i el seu origen es remunta al segle XX, quan el preu que tenia el bitllet del tramvia número 46 era de 15 cèntims. El mitjà de transport  feia desplaçaments des de la plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta, i quan arribava a aquest punt, el cobrador cridava «Els Quinze» per indicar que allí finalitzava la validesa dels bitllets d’aquest preu.

Barcelona es desfà del seu passat Borbònic i de la dictadura

No és el primer cop que Barcelona canvia noms de les places de la ciutat. I és que l’antiga plaça de la Hispanitat ara rep el nom de ‘Pablo Neruda’, de la mateixa manera que l’antiga plaça Juan Carlos I ara s’anomena ‘Cinc d’Oros’. A més, la sala municipal de l’Ajuntament també ha estat rebatejada, i ha passat de dir-se ‘Reina Regent’ a ‘Carles Pi i Sunyer’, que va ser un alcalde republicà de la capital catalana.

Tampoc és la primera vegada que la citada avinguda canvia de nom, i anteriorment havia estat denominada «Camí Antic de San Iscle», posteriorment ‘Borbó’, i més tard ‘Passeig del Mariscal Joffre’, tot i que després va tornar a adoptar el cognom de la família reial.

A poc a poc, Barcelona es va desfent de la «fatídica» petjada de la dinastia Borbònica, i Nou Barris és un dels districtes on ja s’han retirat totes les plaques franquistes que encara restaven als edificis que van ser construïts durant la dictadura. 


Comentaris

envia el comentari