Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les Barraques de Reus, un festival alternatiu amb un futur incert

Les Barraques van néixer com un model que no seguia cànons comercials i ara es troben penjant d'un fil

Les Barraques de Reus donen el tret de sortida a la festa major de Sant Pere | Josep Martí

 

Barraques de Reus va néixer com un festival alternatiu de música a la ciutat. Un esdeveniment amb l'objectiu d'oferir una proposta musical diferent i gestionada per les entitats culturals reusenques. Va tenir un auge musical que va anar disminuït i que enguany, ja perd un dia de programació. En aquests moments es desconeix si en els pròxims anys se seguirà celebrant.

Les Barraques de Reus han passat per diverses ubicacions i canvis en el model organitzatiu, i actualment es troben penjant d'un fil. Aquesta iniciativa té un futur incert però any rere any, es va mantenint com un dels esdeveniments més importants en el calendari musical de la ciutat de Reus i també com a prèvia de la festa major reusenca.

Imatge d'una barraca al Mas Iglesias
Imatge d'una barraca al Mas Iglesias | Casal Despertaferro

 

Projecte alternatiu entre les entitats de Reus

Tot va començar quan l'assemblea de Maulets a Reus va engegar aquest projecte, l'any 2000, amb el precedent de Barraques de Girona. Es van inspirar amb la 'festa major alternativa de Manresa', agafant-la com a referent per organitzar el festival. El projecte va començar arran de trobades amb diferents entitats culturals i alternatives de Reus, ara fa 19 anys.

Miquel Saperas, va ser un dels fundadors del que ara es coneix com a Barraques de Reus, que amb la col·laboració de totes les entitats participants, van tirar el projecte endavant. Saperas explica a TarragonaDigital que «la primera edició va ser molt bàsica, en un solar sense ús a l'avinguda de Països Catalans».  Afegeix que «teníem un petit escenari i les barraques eren molt precàries amb carpes petites, era tot molt incipient».

barraques reus
Les entitats munten les seves pròpies barraques | Casal Despertaferro

 

Model fora de cànons comercials 

Aquest festival pretenia seguir el model de les 'txonses' del País Basc on cada col·lectiu polític, juvenil, cultural o social tenia el seu espai amb la seva música. «Nosaltres el que volíem és que fos una alternativa cultural per la gent jove que no seguia els cànons comercials», explica Saperas. Un dels altres objectius inicials de les Barraques de Reus era  promocionar els grups emergents que cantessin en català.  Per aquest motiu van passar per la ciutat artistes com Mesclat, Habeas Corpus, Obrint Pas, Lax'n'Busto, etc.

Grans grups musicals van passar pel Mas Iglesias

Posteriorment ja es va canviar d'ubicació i va passar a fer-se al Mas Iglesias, allà «es va acabar de consolidar», comenta un dels creadors. Per aquesta ubicació van passar grups com la Companyia Elèctrica Dharma, Soziedad Alkohólika, Al Tall, Els Pets, Antònia Font, Barricada i més. En aquesta zona de la ciutat  s'estava més allunyat del veïnat però no tant del centre de Reus i això permetia que els assistents poguessin desplaçar-se amb facilitat fins al lloc.

Imatge de les barraques l'any 2005, quan es feien al Mas Iglesias
Imatge de les barraques l'any 2005, quan es feien al Mas Iglesias | Casal Despertaferro

 

D'altra banda, Miquel Saperas recorda que un any les Barraques de Reus no van arribar a realitzar-se, encara que només va ser en una ocasió. A partir de l'any 2008 el festival musical va canviar l'emplaçament i va passar a realitzar-se al camí de Roquís, al Parc de la Festa, en un descampat que es va habilitar per a l'ocasió i on fins ara se segueix fent.

Les barraques es traslladen al Parc de la Festa

Els canvis d'ubicació poden provocar controvèrsia, però en aquesta ocasió «hi va haver edicions de bonança, es disposava d'un pressupost més alt  i vam poder portar a Fangoria, Obrint Pas o Los Mojinos Escocios», comenta Miquel Saperas. Però tot el que arriba al seu màxim esplendor, acaba declinant-se i això és el que li ha passat a les Barraques de Reus.

L'any 2008 les Barraques de Reus es van traslladar al Parc de la festa
L'any 2008 les Barraques de Reus es van traslladar al Parc de la festa | Casal Despertaferro

 

Marta Puig va ser presidenta de la Coordinadora de Barraques durant quatre anys, del 2010 a l'any 2014, i explica que va arribar al càrrec «en un moment de creixement en el teixit social, amb moltes entitats inscrites». Seguien un model que funcionava per comissions de manera autònoma,  i durant una època que Barraques es va convertir en un important espai social de cultura i música al territori.

El nombre d'entitats va anar reduint-se i això va provocar que el pressupost disminuís. Per tant, l'oferta musical va ser menor, ja que no es podien pagar els grans grups. Aquest, juntament amb altres factors, com  l'augment en control d'accés i de seguretat del recinte  —amb el gran pressupost que comporta aquest servei—, van ser, entre altres, els detonats del gran èxit de les Barraques de Reus.

Les barraques es van convertir en multitudinàries | cedida

 

Hores baixes a les barraques de Reus

L'any passat van intentar fer un canvi de model, per «acostar Barraques a altres públics; fent xerrades, concerts infantils a la tarda, taules rodones i més activitats», detalla la Coordinadora de Barraques de Reus.  Un model que la mateixa entitat no acaba de veure clar  ja que «hi havia poca participació en les activitats». No obstant això, comenten que «de les xerrades li traiem bona valoració».

Actualment les Barraques de Reus segueixen sent una de les activitats musicals més importants de la ciutat, però es troben en hores baixes. Un dels primers organitzadors, Miquel Saperas opina que «la imatge que dóna l'excés de seguretat quan entres al recinte i que des d'un inici ja et tractin com un presumpte delinqüent, és violent».

Imatge de les Barraques de Reus l'any 2016 | Josep Martí

 

Valls, la contraoferta de les barraques 

D'altra banda, un dels altres 'handicaps' que presenta les Barraques de Reus és que a Valls, en les mateixes dates, l'oferta musical és molt potent.  Amb motiu de Sant Joan el municipi de Valls celebra la seva festa major i porta grups rellevants del panorama musical.

Aquest fet provoca que Barraques no pugui comptar amb aquests grups i que part del públic es desplaci a Valls. En aquesta línia Marta Puig comenta que «les situacions i els models de festa van canviant  i això es reflecteix com són ara les Barraques de Reus».

Enguany, les barraques perden un dia de festival | Josep Martí

 

Quin serà el futur de Barraques?

Per tant, el futur de les Barraques de Reus, actualment és incert. La Coordinadora té la voluntat de seguir i cada any suma esforços per fer un festival millor. Per contra hi ha persones, com en Miquel Saperas que pensen, «potser és hora de fer un canvi de model i apropar barraques al centre de la ciutat i a la festa major».

Marta Puig afegeix que «Barraques haurà d'evolucionar o canviar de model de festival i aquest, ja no serà les Barraques de Reus».  Seguint en aquesta línia comenta que «la Coordinadora és totalment sobirana i és ella qui ha de decidir cap on va barraques».

Un festival que  va entrar amb com una activitat modesta,  va agafar molta força sent un dels esdeveniments musicals de referència al sud de Catalunya i que ara, té un futur molt negre tot i les ganes de la Coordinadora de continuar fent Barraques a Reus.