És una informació de servei, per a torrencs i per a forans: aquest divendres, 28 de desembre, si passegen pels carrers de Torredembarra, podrien ser envoltats de grups de canalla que els barrin el pas amb un bastó de fusta —o un pal d'escombra, o similar.
La solució és ben senzilla: pagar. Un peatge que es paga de millor grat que no pas el de les autopistes... i a més, surt força més barat. N'hi haurà prou amb algunes monedes, encara que siguin de poc valor, per acontentar els nens que, al final de la jornada, arreplegaran alguns euros per comprar, en general, llaminadures.
Una tradició vella, però revifada els darrers anys
Aquest és el senzill entrallat d'una tradició típica de Torredembarra que, després d'alguns anys en què sembla perdre's, sembla haver revifat des de fa un parell d'anys. Veurem si aquest divendres, 28 de desembre de 2018, es manté la tendència i BaixGaiàDiari.cat publica, cap al migdia que, efectivament, la tradició es manté viva.
L'acte de «fer barrera» l'han fet generacions i generacions. El carrer Nou —d'Antoni Roig, oficialment—, el de Pere Badia, el nucli antic o Baix a Mar són alguns dels punts on aquest divendres, especialment al matí, podria haver-hi grups de nens i nenes fent barrera. Ara bé, quin origen té aquesta tradició? És exclusiva de Torredembarra? Fem un breu cop d'ull a la història amb les conclusions que n'han tret diversos autors locals.
«Armados con palos de madera, amenazando a transeúntes»
És el cas de Jordi Suñé, historiador local, que en un interessant article al seu bloc recull les diverses connexions de la tradició de fer barrera amb el passat i amb costums d'altres viles per celebrar el dia dels Sants Innocents, aquest 28 de desembre. Suñé recull un breu publicat el 1977 al diari 'Mediterráneo' que, amb llenguatge simpàtic, retrata aquesta tradició torrenca.
«Un tropel de niños de la localidad de Torredembarra han salido a la calle armados con palos de madera, barrotes de hierro y otros elementos, amenazando a transeuntes y exigiéndoles el pago de un tributo metálico», relata el curiós text d'aquest diari, que explica després que la canalla obté joguines i llaminadures gràcies a les monedes que reben.
Fer barrera, una tradició antiga a Torredembarra, però d'origen incert
Sembla clar que la tradició de fer barrera té anys i panys, a jutjar pel record que en guarden els torrencs de més edat, que ja en feien quan eren canalla. Una de les teories que exposa Suñé al seu blog és que té origen medieval, quan els nens van començar a fer aquesta barrera 'de broma' un cop es van acabar els peatges d'accés a la muralla.
Però Jordi Guasch, al seu llibre 'El culte de Santa Rosalia a Torredembarra', es planteja si la tradició s'origina al segle XVIII, amb la capta que solien fer els membres de la Confraria de Sant Sebastià i Sant Fabià.
Tradicions similars a la «barrera» torrenca a Castellvell del Camp o Montblanc
De tradicions relacionades amb la picaresca n'hi ha diverses arreu del territori català. La més propera és la Festa de la Banya del 28 de desembre a Castellvell del Camp, just al costat de la ciutat de Reus. Precisament, se solia barrar el pas a la gent arribada des de la capital del Baix Camp a canvi d'un impost festiu, que es compensava, un cop pagat, amb una mica de garnatxa. A Montblanc, també hi ha documentada una tradició similar a la de fer barrera, segons apunten alguns reculls, a principis del segle XX.
Sigui com sigui, el cas és que això de «fer barrera» a Torredembarra ve de lluny. Caldrà veure si aquest 2018 la tradició es torna a fer notar als carrers de la vila.