Un dels grans problemes que pateix la costa de Catalunya és el gran impacte que tenen els temporals de mar a les platges, ja que la sorra queda totalment engolida i sovint es perden metres i metres de platja. Tot apunta al fet que aquesta situació es pot agreujar clarament amb el canvi climàtic , que comportarà un augment del nivell del mar i dels temporals severs. No obstant, un estudi recent determina que algunes platges del litoral barceloní poden tenir una espècie de sistema natural propi de defensa per evitar aquesta regressió.
Així ho determina un estudi dut a terme per l’Àrea Metropolitana de Barcelona en coordinació amb altres administracions per intentar buscar maneres d’evitar la regressió de les platges barcelonines, consistent en analitzar fotografies aèries de la costa metropolitana dels últims 20 anys i mesurar la part submergida del Delta del Llobregat.
Barreres de sorra sota l’aigua
La gran sorpresa de l’estudi ha arribat quan s’ha descobert que tota la costa metropolitana sud, més o menys des del Delta del Llobregat fins a la platja de les Botigues de Sitges, compta amb un sistema dinàmic de barreres naturals de sorra submergides que tenen la funció de regular l’impacte dels temporals i frenar la regressió de les platges.
Es tracta d’un sistema que no és ni estable ni permanent i que es troba a uns 200 metres de distància de la línia costanera al llarg de 20 quilòmetres. Les barreres farien 1,5 metres d’altura i la seva eficàcia és molt elevada per protegir les platges de l’impacte del mar més esverat. L’estudi ha determinat la relació que hi ha entre l’existència d’aquest sistema natural d’autoprotecció i el fet que no es perdi sorra.
Les amenaces per al litoral barceloní
Més enllà d’aquest sorprenent descobriment, no totes les notícies són bones, ja que l’estudi ha conclòs que el Delta del Llobregat perd cada any 175.000 m³ de sediments, i que l’aportació de sorra del Port de Barcelona no evita la regressió del litoral. A més, existeixen onades «regressives» que impliquen variacions en l’amplada de les platges i que sovint no tenen a veure amb els temporals, que cada cop són més freqüents des del sud i no de llevant.
Solucions de cara al futur
Davant d’aquestes dades i de la previsió d’augment del nivell del mar i dels forts temporals, com ara el Glòria, a causa de l’escalfament global, algunes de les possibles solucions que es plantegen les administracions són protegir urgentment les zones més afectades per la regressió de les platges o instal·lar dics submergits i reversibles que tenen poc impacte mediambiental i que farien de barreres protectores en cas de situacions complicades.
També hi ha la possibilitat d’aportar sorra a les platges d’una manera regulada i estable perquè no marxi de seguida amb un temporal, així com seguir potenciant els sistemes dunars. Una problemàtica que segur que implicarà noves accions, ja que tots els estudis indiquen que les costes mediterrànies patiran especialment l’impacte del canvi climàtic.