Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del carrer de Cervantes vist des de la plaça d'Almoster de Reus

Veïns del barri la Mineta de Reus denuncien l'Ajuntament per una llicència «irregular»

S'ha autoritzat una activitat industrial en una zona on la planificació urbanística no ho permet o, almenys, la limita molt

Els veïns del barri de la Mineta han presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Reus. El barri cobreix l'àrea entre el passeig de la Boca de la Mina, la via del tren, el passeig nord i el camí dels Cinc Ponts. L'arrel del problema, tal com denuncien, és que s'ha donat llicència d'activitat industrial que qualifiquen d'«irregular» al carrer de Cervantes.

El president veïnal, Xavier Panisello, explica que «l'Ajuntament ha donat llicència per l'inici d'una activitat industrial quan el Pla General d'Ordenació Urbana de l'any '99 no ho permet». A més, el procés per al qual s'ha atorgat aquesta llicència consideren que és irregular i evidencia contradiccions.

Matisen que la planificació urbanística sí que permet l'ús industrial als baixos dels habitatges. La zona va quedar establerta, fa 22 anys, com una àrea per a construir-hi cases en renglera. El que es permet és que hi hagi activitat industrial sempre que sigui als baixos d'un immoble.

A més d'anar en contra de la planificació en si, també temen l'efecte que pot tenir aquesta llicència. Principalment apunten que si s'autoritza activitat industrial es desincentiva que les naus que encara quedin s'enderroquin per fer-hi habitatges. El del carrer de Cervantes 35-37 no és l'únic edifici en aquestes condicions, i també temen que pugui suposar un precedent que faci efecte crida.

Carreguen contra la llicència d'activitat

En el cas del carrer de Cervantes, una empresa de paqueteria, Nacex, s'ha instal·lat a una nau industrial que estava en desús. Des de l'associació veïnal subratllen que «no tenim res en contra d'aquesta empresa». Insisteixen que «fan un servei, i en tot aquest temps de pandèmia han fet un esforç important».

Apunten, però, que «és un tipus d'activitat que no quadra amb un espai residencial com és aquest». De fet «pensem que ells mateixos estan incòmodes perquè es troben en situacions estranyes». Es refereixen a les maniobres que han de fer els vehicles per entrar a la nau i al moviment de cotxes que solen fer al carrer per assegurar-se que els camions poden maniobrar.

Insisteixen que no critiquen l'activitat de l'empresa, sinó que ho veuen com una evidència del motiu pel qual, segons la planificació urbanística, no es podia atorgar la llicència. Des de l'Ajuntament, per la seva banda, només apunten que «tot s'ha fet seguint la normativa vigent i el procediment establert».

L'Associació de Veïns no comparteix la valoració del consistori i manté que aquesta activitat correspon a un polígon industrial. Han participat i presentat al·legacions a tots els tràmits que s'han fet en relació amb aquesta llicència d'activitat. És per això que posen l'accent en dos documents contradictoris fets per l'Ajuntament.

La nau del carrer de Cervantes 35-37 de Reus
Els veïns subratllen que no tenen res en contra de l'empresa, sinó en contra que l'Ajuntament n'hagi autoritzat la implantació | Jordi Olària Gras

L'Ajuntament autoritza una llicència que prèviament havia negat

Segons denuncien, a l'expedient hi ha un primer certificat, signat per l'alcalde, Carles Pellicer, i pel secretari municipal, negant la llicència. Data de l'abril del 2019 i justifica la negativa, precisament, perquè la planificació urbanística no permet l'activitat industrial. En aquell cas era l'empresa TAG Logistica Empresarial qui l'havia demanat.

Mesos més tard, l'octubre del 2019, la mateixa empresa hauria enviat una comunicació prèvia informant l'Ajuntament que s'hi instal·larien oficines de la missatgeria GLS. Posteriorment s'hauria tornat a engegar un expedient per la llicència d'activitat industrial. En aquest tràmit l'Associació de Veïns hi va comparèixer.

Això implica que se la considera part interessada i, per tant, pot seguir l'evolució de l'expedient. A principis del 2020 es van reunir amb Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, l'àrea responsable de les llicències d'activitat. Una trobada a la qual també van participar tècnics municipals de diferents àrees.

Segons exposen els veïns, no els van justificar per què s'havia iniciat l'expedient per la llicència d'activitat. De fet, apunten que els tècnics de l'àrea d'Arquitectura i Urbanisme els van defensar un plantejament que no s'ajusta a la normativa. La interpretació seria que la nau ocupa el mateix espai que ocuparien, junts, els baixos de tots els habitatges que es podrien fer en aquell solar.

Una argumentació que no convenç els veïns perquè cal que hi hagi un habitatge i perquè el que s'hi preveu són petits tallers o negocis. Finalment, l'octubre del 2020 es va autoritzar la llicència d'activitat industrial, moment en el qual van presentar el recurs contenciós administratiu.

Per una banda denuncien que s'atorgués la llicència, però també la manera com s'ha produït el tràmit. Apunten que alguns terminis administratius s'han allargat sense justificar-ho. A més, subratllen que no es tracta d'un canvi d'ús de la nau, que calculen que feia deu anys que era buida, sinó d'una nova implantació.

Engeguen una campanya reivindicativa

L'abril d'enguany se'ls va informar que la llicència havia passat de TAG a APSA Global Express. Des de l'Associació de Veïns es recorda que en aquest moment va tornar a haver-hi obres a la nau i finalment s'hi va traslladar Nacex. Veient que les al·legacions presentades fins llavors no havien servit, van engegar una campanya de protesta.

El passat mes de juny, a diversos balcons i finestres del barri, i especialment del carrer de Cervantes, s'hi van penjar domassos reivindicatius. Clamaven «no a la reindustrialització del barri, Nacex als polígons». Posteriorment, l'Associació de Veïns va tenir una altra trobada amb representants municipals.

En aquest cas hi haurien participat Carles Prats, Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, i també Carles Pellicer. L'alcalde, apunten els veïns, «feia un any i mig que no responia les peticions per reunir-nos». Consideren que el plantejament del govern respecte a aquesta trobada va ser erroni.

Els veïns insisteixen que el problema no és l'activitat de l'empresa en concret, sinó l'atorgament d'una llicència d'activitat industrial. Pel que se'ls va transmetre des del consistori, en canvi, la reunió havia de servir per tractar les possibles molèsties que causés l'empresa en concret. Uns i altres resten ara a l'espera, si no hi ha cap canvi abans, de la resolució del recurs contenciós administratiu.