Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb mascareta mirant a l'esquerra molt seriosa

Els bars i restaurants de la plaça Reial de Barcelona, contra Ada Colau: «Ens està asfixiant»

Denuncien un augment de fins a un 61% de l'impost de terrasses en plena pandèmia

Ada Colau té una nova patata calenta sobre la taula. L'alcaldessa de Barcelona ha vist com diversos empresaris de la restauració de la plaça Reial han carregat contra ella per, segons denuncien, haver augmentat dràsticament l'impost de terrasses en aquesta zona. De fet, tal com alerta l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Reial, aquest augment és del 61%, malgrat que molts dels establiments afectats ni tan sols han pogut obrir durant la pandèmia. L'entitat ha afirmat que aquest increment els està «asfixiant».

L'impost per a la restauració d'aquesta zona es va patir una pujada d'un 1.100% just abans de la pandèmia. Es tracta de l'augment més fort de tots els que va fer l'Ajuntament de Barcelona. Amb l'esclat de la crisi de la Covid-19, el consistori de la capital catalana va apostar per implementar una bonificació del 75% a l'hora de pagar les taxes. Tot i això, els restauradors de la zona adverteixen que la quantitat que finalment s'ha de pagar continua sent molt més gran que la que s'havia de pagar en anys anteriors, quan podien treballar a ple rendiment.

Persegueixen l'objectiu de canviar de categoria de l'ordenança fiscal de Barcelona

L'objectiu de l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Reial és aconseguir canviar la categoria per la qual es regeix aquesta cèntrica plaça barcelonina. En un informe tècnic-econòmic, demanen substituir la categoria '0' que té actualment per la categoria '1' de l'ordenança fiscal 3.10. Per justificar aquest canvi, exposen que «l’oferta de restauració, hostaleria i oci nocturn de Plaça Reial fa anys que batalla per atraure públic local barceloní, posant en marxa campanyes de dinamització per recuperar visites dels seus residents».

Denuncien que molts s'han hagut d'endeutar i reivindiquen que la majoria de casos són empreses familiars

L'Associació, doncs, demana a l'administració local «la màxima diligència» en la revisió de la classificació per «preservar la continuïtat dels negocis de restauració de la Plaça Reial». I és que, tal com denuncien, no entenen «la manca de sensibilitat de l'Ajuntament de Barcelona» per una zona que, un any després de la pandèmia, està pràcticament buida. A més, recorden que, en aquest sentit, les empreses que regenten els locals són, en molts casos, companyies familiars de segona i tercera generació. Des de l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Reial recorden que molts restauradors s'han hagut d'endeutar amb crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i que «estan lluitant per sobreviure i per preservar els 500 llocs de treball que estan en joc».