Una dona prenent un cafè asseguda en la terrassa d'un bar

Els empresaris catalans, al límit: «Demanen sacrificis sense cap mena de suport»

Bars, restaurants i gimnasos denuncien que no sabien res sobre la pròrroga de les restriccions

Bars, restaurants i gimnasos han rebut amb sorpresa la notícia que el Govern pretén allargar dues setmanes més les restriccions vigents contra la pandèmia. Aquest dimecres al matí l'Executiu català ha anunciat que les mesures aplicades fins ara seran vigents fins al pròxim diumenge, 7 de febrer. D'aquesta manera, es produeix la tercera pròrroga de les restriccions que es van imposar un cop finalitzades les festes de Nadal.

Com es mencionava anteriorment, la notícia ha caigut com un gerro d'aigua freda sobre bars, restaurants i gimnasos que han denunciat que no en sabien res. En una entrevista al 'Planta Baixa' de TV3, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha lamentat que «fa mesos» que els governs «demanen sacrificis sense cap mena de suport» i «no tenen cap pla» de suport per evitar la desaparició d'empreses.

Un «mínim d'equilibri» per garantir la viabilitat de les empreses

Per la seva banda, el president de l'associació d'empreses de clubs catalans de fitness, August Tarragó, ha dit que el sector està «tocat de mort» perquè des del 14 de març han estat un 68,45% dels dies tancats o amb un «tancament encobert». «Hi ha una crisi amb majúscules», ha avisat. 

«La restauració porta ja un mes pràcticament tancada, amb un funcionament molt residual», ha recordat Pallarols, assenyalant que això desmenteix «la recurrent acusació» contra el sector com a «focus de contagi».

Pallarols ha demanat buscar un «mínim equilibri» per garantir la viabilitat d'unes empreses que ja estan «enfonsades econòmicament». «Els governs, lamentablement, no tenen cap pla per protegir un sector estratègic», ha denunciat. 

Per la seva banda, Tarragó ha demanat una «taula sectorial per plantejar millors solucions» i ha recordat que els gimnasos han estat tancats 220 dies dels 330 dies que han passat des del primer estat d'alarma. «Exigeixo al govern plantejar un pla de recuperació del sector potent», ha remarcat, demanant «diners» com els que s'aporten en altres països europeus o del món.

Dues setmanes més de restriccions a Catalunya

Amb la decisió del Govern de prorrogar dues setmanes més les restriccions es manté vigent el confinament municipal diari, sense cap excepció tot i la petició que les comarques del Pirineu havien fet per tenir un confinament comarcal en les zones amb una densitat de població molt baixa.

El toc de queda també continua vigent tot i que el Consell Interterritorial de Salut decidirà avui si permet que les comunitats autònomes l'avancin a les 20.00 hores. A Catalunya aquest es continuarà aplicant a les 22.00 hores a l'espera de si es produeix o no el canvi.

D'altra banda, els comerços de més de 400 metres quadrats i centres comercials romandran tancats així com els comerços no essencials que tornaran a tancar els caps de setmana.

Pel que fa al sector de la restauració es mantenen els horaris que hi havia fins ara, és a dir, podran obrir de 7.30 a 9.30 hores i de 13.00 a 15.30 hores, amb un aforament del 30%. Finalment, les reunions continuen limitades a un màxim de sis persones.