Passen els anys i, tot i les dificultats, molts negocis lluiten dia rere dia per seguir endavant. Establiments que amb el pas del temps guanyen una clientela fidel i que fan del tracte i la qualitat del seu producte el secret de l’èxit. Podríem parlar de negocis de tota mena però un dels exemples més notoris són els dels bars i restaurants. Espais que s’han convertit en icones dels barris i dels municipis i que figuren com un atractiu històric més de la localitat.
[predef]reus-144[/predef]
La història d’aquests locals sembla que no hagi estat sotmesa al pas del temps i han esdevingut punts de trobada per a veïns i veïnes, companys de feina, parelles i famílies. A Reus en tenim un bon grapat d’exemples i a Tarragonadigital hem parlat amb alguns d’aquests restauradors per conèixer els orígens dels seus negocis i analitzar què esperen del futur.
Travessar la porta del Bar Miami, situat al Raval de Sant Pere, significa entrar en un dels bars històrics del centre de Reus. En Joan Díaz és l’encarregat de dirigir el negoci encara que pels amics i clients és conegut com «El Maño», ja que els seus pares eren de Saragossa i de Terol. El bar Miami és un local on es respira futbol des d’un primer moment. L’escut i una bandera del CF Reus Deportiu presideixen l’establiment, com també un banderí del RCD Espanyol.
El Bar Miami va començar la seva història l’any 1965, ara fa 54 anys, quan els pares de Joan Díaz, que en aquell moment tenia 5 anys, van tenir l’oportunitat de regentar aquest negoci.
Explica que als anys 70 l’emergent construcció al territori i el sector industrial van impulsar el negoci i que el bar es va convertir en un punt de trobada per tota aquella gent que venia al Camp de Tarragona a treballar. «Del 1965 al 1975 els meus pares no van fer ni un sol dia de festa, el bar s’omplia de gom a gom i la meva mare feia menjar per a desenes i desenes de persones», assenyala Díaz. Les parets del Miami apleguen centenars d’històries i converses que perduraran per sempre més, un dels bars icònics de la ciutat.
«El Maño» va viure durant set temporades l’època daurada de l’handbol a la ciutat al capdavant del Reus Deportiu fins que el 1986, quan estava jugant i entrenant a un equip de França, els seus pares es van jubilar. Va ser en aquell moment quan va rebre una trucada de la seva germana per dedicar-se al negoci familiar i no deixar perdre el bar. «Des de llavors tot ha anat canviat, jo vaig agafar una part de la clientela dels meus pares i, per sort o desgràcia, s’han fet grans».
Malgrat això, explica que té un grup fidel de clients, els «Arreplegats del Bar Miami», que durant la setmana no fallen mai, ja sigui per fer un cafè, una cervesa o un entrepà de truita de patates, un dels productes estrella del Bar Miami.
De cara al futur Joan Díaz explica que «la idea és estar fins a la jubilació o bé fins que les cames m’aguantin». A més, afegeix que no tindrà relleu generacional i que, igualment, tampoc el voldria: «No ho haguera volgut mai, sempre recordo als meus pares treballant cada dia i això és molt sacrificat, no vull que les meves filles s’ocupin d’això».
Can Papus, al barri Juroca
Lluny del centre de Reus, al barri Juroca, es troba el bar Can Papus, situat a l’Avinguda del Mediterrani. El Can Papus està regentat per l’Ana Maria Palazón i el seu marit, els quals fa 16 anys que estan al capdavant del negoci. «Abans en teníem un altre que vam dirigir durant 15 anys. Vam voler fer reformes però el propietari ens va oferir un terreny i vam aixecar aquest, el Can Papus», indica Palazón.
D’aquesta manera, entre un establiment i l’altre porten més de 30 anys treballant en el món de l’hostaleria. Explica que el seu marit ha estat cambrer tota la vida mentre que ella no va tenir un altre remei que acompanyar-lo i posar-se a la cuina i darrere la barra.
«El món de l’hostaleria és molt sacrificat. Sacrifiques la teva vida i la de la teva família. Arriba un dia de festa i tu no pots quedar-te a casa i has d’anar a treballar», reconeix la propietària del Can Papus. Palazón explica que amb el pas del temps «la clientela no ha canviat, sinó que el que ha canviat és la seva butxaca» i que «ara la gent gasta menys».
Tot i això, assegura que cada tarda-nit Can Papus s’omple de gent per degustar les tapes que ofereixen i que no hi ha taula que no es serveixi un bon plat de patates braves. «Ara hem començat a fet «flamenquines», típics de Córdoba, i tenen molt bona acceptació». Les croquetes també són un èxit i es que assegura que són «autèntiques, casolanes de veritat».
Al Can Papus es reuneix gent del barri Juroca però també d’altres zones de Reus. Palazón augura un «futur negre» ja que assenyala que «el país no remunta i els sous segueixen sent baixos i, per tant, la gent no gasta». «Nosaltres aguantarem fins que puguem, després ja es veurà», reconeix la propietària del local. I és que de la mateixa manera que «El Maño», al Can Papus no volen sentir a parlar de relleu generacional: «això és un projecte que vam començar i que volem acabar nosaltres, és massa sacrificat i no vull això per als meus fills».
El Bon-Mar, una dels establiments històrics de la ciutat
Al 1973, al raval de Jesús de Reus, va obrir les seves portes el bar Bon-Mar. Aquest és un dels altres establiments històrics de la ciutat. Actualment ja acumula 46 anys i cada vegada està més a prop de complir la meitat de segle. Es tracta de tota una institució a la ciutat i moltes generacions de reusencs i reusenques han passat per la seva barra almenys una vegada a la seva vida per tastar alguna de les tapes que s’ofereixen a la barra.
A més, cada vegada són més els visitants de fora que venen expressament a conèixer aquest històric bar i tastar la sèpia amb allioli, les bombes de patata, les mandonguilles o qualsevol de les tapes que es poden degustar en format de tapa, ració o popurri.
Snack Bar Europa, al barri Mas Vilanova
Finalment, des del 1990 a l’avinguda dels Països Catalans, pràcticament davant del parc del Trenet, es troba l’Snack Bar Europa. Un punt de trobada de tots els veïns i veïnes del barri, com també d’altres punts de la ciutat de Reus. Actualment, el regenta en Bonifacio Jurado i la seva dona des de fa dos anys, encara que des de fa molts més es dediquen al món de la restauració.
Assegura que el secret de l’èxit és el bon tracte amb el client. «Nosaltres donem un producte de primera qualitat, tot fet casolà, i tothom qui demana una beguda l’acompanyem amb una tapa, sigui el que sigui, la gent ho agraeix i aquesta és la nostra essència, un bon tracte per tenir una clientela fixa», assenyala el propietari de l’Snack Bar Europa.
Explica que «el futur dels bars està molt negre ja que cada vegada t’exigeixen més amb noves normatives» i assegura que «els bars de tota la vida tenen un futur difícil». Els plats estrella d’aquest establiment són els peus de porc, el bacallà amb samfaina i el «rabo de toro». Per acabar, Bonifacio reconeix que «després de treballar 18 hores cada dia té ganes de vacances» i que aprofitarà les dues darreres setmanes d’agost «per desconnectar i carregar piles».