Oficines del BBVA

El BBVA preveu acomiadar gairebé 4.000 treballadors i tancar més de 500 oficines

Catalunya serà la comunitat més afectada amb el tancament de més de 200 oficines i 1.197 treballadors acomiadats

Si ahir dimecres es coneixia que CaixaBank té previst acomiadar gairebé un 20% de la seva plantilla, avui dijous, dia 22 d'abril, hem conegut que el BBVA seguirà el mateix camí. I és que aquesta entitat bancària ha plantejat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que representarà un acomiadament massiu de treballadors i el tancament de centenars d'oficines arreu de l'estat. Concretament, tal com han informat els sindicats, l'ERO del BBVA afectarà 3.800 empleats i 530 oficines.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Després de la reunió que ha mantingut l'empresa amb els sindicats, aquests han anunciat que l'ERO afectarà 3.798 treballadors, és a dir, un 16% del total de la plantilla del BBVA, que és d'uns 23.300. Pel que fa a l'àrea de la xarxa d'oficines, seran 3.000 els empleats afectats (un 21% dels que s'hi dediquen), mentre que els gairebé 800 restants seran dels serveis centrals (un 5% del total d'aquesta àrea). 

A Catalunya, l'ERO afectarà 1.197 treballadors, més que a qualsevol altra comunitat. Segons dades facilitades pels sindicats i l'entitat, Catalunya concentrarà més del 30% de la retallada de personal a tot l'Estat. Barcelona serà la demarcació més afectada, amb una retallada prevista de 836 llocs de treball. A continuació apareix Tarragona, amb 185 empleats afectats, mentre que la xifra a Girona i Lleida és de 92 i 84 treballadors, respectivament.

Tancament massiu d'oficines, sobretot a Catalunya

Les retallades del BBVA no només representarà l'acomiadament de treballadors. I és que la decisió de l'entitat també comportarà el tancament de moltes sucursals bancàries. La previsió del banc és tancar 530 oficines a tot l'estat, sobretot a Catalunya. A casa nostra, la intenció és tancar-ne 204, convertint-se així en la comunitat autònoma més afectada pel tancament massiu d'oficines, seguida de la regió central (que inclou Madrid i Castella-La Manxa), on se'n tancaran 101, i la regió sud, formada per Andalusia, Extremadura, Ceuta i Melilla, que en seran 76.

Les reaccions: «imprescindible» o «escandalós»?

El BBVA ha defensat la mesura, escudant-se en la profunda transformació pel sector. A més, consideren que, per garantir la seva competitivitat, és «imprescindible» continuar treballant de manera més decidida per reduir l'estructura de costos. Com és lògic, els sindicats analitzen la situació de manera totalment diferent. Comissions Obreres (CCOO), que és el sindicat majoritari en la taula de negociació de l'ERO, creu que les xifres que ha proposat l'entitat bancària representen una sortida «insostenible i escandalosa».

El BBVA va tancar el 2020 amb uns beneficis de 1.305 milions d'euros

A finals de gener d'aquest any, el BBVA va tancar l'exercici de l'any 2020 amb uns beneficis de 1.305 milions d'euros. Aquesta xifra representa un 62,9% menys respecte als beneficis obtinguts l'any anterior. L'entitat que ara aposta per un ERO massiu va considerar que l'exercici del 2020 havia anat «de menys a més», sobretot a partir de les bones xifres que va aconseguir en l'últim trimestre. De fet, aquest últim trimestre de l'any va representar el millor resultat trimestral dels últims dos anys.