Els bancs són sempre acusats d'operar al límit de la legalitat. CaixaBank, BBVA i Santander van ser investigats per una presumpta irregularitat, però han quedat lliures de culpa. Per tant, s'evitaran les possibles reclamacions dels clients.
L'origen d'aquest conflicte es remunta a l'abril del 2020, quan va començar la pandèmia. Aleshores, el govern espanyol va aprovar la posada en marxa d'una línia especial d'avals per injectar liquiditat a alguns col·lectius. Entre ells, hi havia pimes, empreses i treballadors autònoms.
Els afectats van denunciar la situació
Unes setmanes després, la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) va començar a rebre queixes d'alguns afectats. Esgrimien que certes entitats s'aprofitaven de la concessió d'aquests préstecs avalats per l'ICO per intentar comercialitzar altres productes financers. Es tractava sobretot d'assegurances de vida, a més d'oferir la possibilitat de refinançar deutes ja existents.
Allò va resultar molt molest per a algunes empreses, que no van dubtar a denunciar-ho a través de la 'Bústia Covid'. Van veure aquestes accions com una cosa innecessària, sobretot en un moment tan delicat des del punt de vista econòmic. La majoria només hi ingressaven, però havien de fer front a les despeses ordinàries.
Després d'això, la CNMC va informar que començaria «una àmplia investigació». Tot amb l'ànim d'avaluar les pràctiques detallades des de la perspectiva de l'article 3 de la Llei de defensa de la competència.
Assenyalen que «tant a la fase d'instrucció com de resolució del procediment es van dur a terme múltiples actuacions». El propòsit era aclarir «els fets dirigits a les entitats investigades, a entitats de consumidors i usuaris, de petites i mitjanes empreses o de l'àmbit de les assegurances».
Els experts no van detectar cap irregularitat
Després d'analitzar la situació generada, la CNMC va arribar a la conclusió que no hi va haver venda creuada per part de la banca. Això suposa que no havien obligat els usuaris a contractar altres productes mentre els oferien els crèdits ICO el 2020.
Es va investigar si hi va haver «actes de competència deslleial» per part de BBVA, CaixaBank i Banco Santander l'abril del 2020. Ara, tres anys després, aquest organisme decideix «declarar la inexistència d'infracció». A més, arxivarà el procediment sancionador contra aquestes entitats «per presumptes actes de competència deslleial».
Per tant, descarten que s'haguessin aprofitat de la situació per intentar comercialitzar altres productes alhora que concedien els préstecs ICO. En aquell instant, el crèdit estava pensat per a pimes i autònoms en dificultats.
La Comissió Nacional del Mercat i la Competència destaca els requeriments fets per aquesta entitat a l'Institut de Crèdit Oficial i al Banc d'Espanya. No van revelar incidències de transcendència ni actuacions concretes dins de les competències que els corresponien.
D'aquesta manera, després d' «un llarg període de recerca» van arribar a la conclusió que no hi va haver cap il·legalitat en aquest procés. «No s´ha acreditat la concurrència dels elements necessaris per considerar provada una infracció de l´article 3 de la LDC», apunten.
Arxiven el procediment sancionador
La CNMC va decidir declarar la inexistència d'infracció i va arxivar el procediment sancionador iniciat contra les entitats esmentades. A BBVA, CaixaBank i Banc Sabadell també se li unia Bankia, que ara està en mans de CaixaBank.
Al començament de l'expedient sancionador, l'expresident de la patronal bancària AEB , José María Roldán, ja augurava que allò quedaria en res. «Es demostrarà que ho van fer bé», apuntava optimista.
Va recalcar que el gairebé milió d'operacions que es van materialitzar en aquella època es van fer de manera correcta. A més a més, es va mostrar molest per la manera d'actuar de la CNMC. Creu que el simple fet d'obrir una investigació implica un dany reputacional important.