Desnonament d'una família amb tres menors a Barcelona el 29 d'octubre de 2020

El BBVA permetrà que la família desnonada de Ciutat Meridiana torni a casa seva

Paral·lelament, l'entitat assegura que l'Ajuntament no va dir que fos vulnerable

El BBVA permetrà que la família amb 3 menors desnonada aquest dijous a Ciutat Meridiana torni a l'habitatge on estava vivint i assegura que Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona no els va informar que fos vulnerable. Fonts de l'entitat han explicat que no tenien aquesta informació, i desconeixen els motius. Creuen que tot plegat ha estat un malentès.

En tot cas, un cop han sabut la situació, s'han posat en contacte amb la família perquè pugui tornar. Les mateixes fonts han indicat que un cop es va executar el desallotjament, es va posar una alarma, com és habitual, i aquesta es va activar quan la família va reocupar l'immoble, motiu pel qual es van activar els Mossos d'Esquadra.

La resposta de l'Ajuntament apunta que sí que estaven informats

L'Ajuntament de Barcelona ha replicat a BBVA que sí que els va informar de la vulnerabilitat de la família desnonada a Ciutat Vella dijous. En concret, fonts municipals asseguren que el 12 de març del 2020 es va comunicar a la propietat de l'habitatge de la situació de vulnerabilitat de la família i les seves obligacions abans de desnonar-la, tal com marca el decret 17/2019, és a dir: l'obligació d'oferir una proposta de lloguer social abans de tirar endavant una demanda de llançament. L'entitat, que permetrà que la família (que té tres menors) tornin a l'habitatge, assegura que el consistori no ho va comunicar i que desconeixia la situació.

Enfrontaments entre Mossos i veïns durant el desnonament

El desnonament de la família vulnerable en plena pandèmia a Catalunya ha encès el debat sobre el dret a l'habitatge, els desnonaments i sobre si realment cal frenar-los durant l'alerta sanitària i ha enfrontat l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior. La família compta amb tres menors, un d'ells lactant, i se'ls va fer fora de casa aquest passat dijous, 29 d'octubre al vespre, només dues hores abans que comencés el toc de queda, que obliga tothom a quedar-se a l'interior del seu habitatge, fet que, com era d'esperar, ha provocat gran tensió i crítiques.

Va ser un desnonament tens, ja que diversos veïns es van agrupar davant l'entrada de l'habitatge per bloquejar-la i frenar els Mossos d'Esquadra encarregats de l'operatiu. Els agents asseguren que, en l'intent d'apartar-los de la porta, van rebre llançament d'objectes. Paral·lelament, diversos testimonis apunten que la policia va negar a una periodista exercir el seu dret d'informar.