Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Discover terrassa bar

El BBVA preveu una caiguda del 12% del PIB català

Es calcula que es perdran uns 110.000 llocs de treball

Discover terrassa bar
Discover terrassa bar | ACN

El BBVA Research ha fet públic un informe sobre la situació del primer semestre de l'any a Catalunya. En aquest, s'estima que el PIB  català podria caure fins a un12% el 2020, encara que els economistes es mostren optimistes i esperen que es recuperi un 7,4% el 2021. Pel que fa a l'ocupació, es reduirà prop d'un 4,5%  en el bienni 2020-2021, el que equival a la pèrdua de 110.000 llocs de treball. «Els impactes són heterogenis  a nivell territorial, sectorial i de característiques personals», asseguren els experts. 

«Les mesures de confinament han aturat l'activitat econòmica»

L'economista cap del BBVA Research a Espanya, Miguel Cardoso, ha assegurat que «les mesures implementades de confinament i distanciament social han aconseguit controlar l'expansió de la Covid-19, però l'impacte en l'activitat econòmica ha estat significatiu». Cardoso ha exposat un escenari marcat per la caiguda de la demanda interna, la prolongació de les mesures de confinament per un període superior a l'esperat i la reducció de les despeses en  béns i serveis.

A tot això cal sumar la caiguda del sector turístic, que en anys normals suposa un 13% del PIB a Espanya. Segons l'informe, Lleida ha estat la província que millor ha resistit al cop de la crisi pel que fa a l'ocupació, per la seva vinculació al sector agroalimentari. Barcelona, en canvi, ha estat  la més perjudicada per l'impacte sobre els serveis i el turisme: «La producció es va esfondrar més del 30% en les dues últimes setmanes de març i vora el 50% en les dues primeres d'abril». 

Des del BBVA Research manifesten que és prioritari incrementar la capacitat del sistema sanitari per afrontar possibles nous brots, desenvolupar medicaments efectius i torbar una vacuna que elimini definitivament el risc de contagi. D'aquesta manera, garantint la seguretat  de la població, es reduirà l'impacte sobre l'activitat econòmica. En l'ocupació, «és necessari avançar en mecanismes que protegeixin els col·lectius més exposats a la temporalitat, i incentivar ajustos més eficients, assegurant la supervivència  de les empreses i dels llocs de treball». 

El 20% dels afectats per un ERTO acabaran a l'atur

Cardoso assegura que l'impacte del coronavirus en l'ocupació serà menor en comparació a crisis anteriors. Això es pot deure a les mesures aplicades pels governs i a l'activació de mecanismes com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). No obstant això, s'estima que fins al 20% dels treballadors  afectats per un ERTO acabaran a l'atur, tenint en compte les dades d'altres països.