Les balenes geperudes tornen al Mediterrani dècades després

Un nou estudi demostra que aquests cetacis han reaparegut en aigües mediterrànies a la recerca d’aliments en els seus llargs trajectes pels mars i oceans del planeta

De tant en tant, ens arriben bones notícies pel que fa a la reaparició d’espècies en zones on es pensava que ja havien desaparegut. Aquest és el cas de la balena geperuda, que portava dècades pràcticament fora del mar Mediterrani i que, darrerament, ha reaparegut a les nostres aigües. 

Segons sembla, més enllà de la desorientació i el seguiment de rutes migratòries d’altres espècies, noves dades indiquen que l’augment de la presència d’aquests cetacis a les nostres aigües es deuria a la recerca d’aliments. Així ho indiquen experts de la Universitat de Sevilla i de l’àrea d’investigació biològica I-D-i de l’Aquari de Sevilla, que han monitoritzat un exemplar de balena geperuda.

Aquests animals marins realitza grans rutes migratòries des dels dos pols del planeta, on localitzen fonts d’alimentació, i es dirigeixen fins a l’equador, on es reprodueixen i tenen les seves cries.  

La balena geperuda torna al Mediterrani | Arxiu

 

Seguiment d’un exemplar de balena que corrobora les dades

La primavera de l’any 2016, un vaixell dedicat a l’albirament de cetacis va detectar un exemplar jove de balena geperuda a la zona de la badia d’Algeciras, i es va poder dur a terme un ampli seguiment i recollida de dades, així com presa d’imatges i rastreig de l’animal en un futur.

Segons els experts de la Universitat de Sevilla, la balena va ser observada durant dos períodes diferents que van coincidir amb les marees vives, mentre que va desaparèixer durant les marees mortes. Al llarg d’aquest temps, la balena va mostrar comportaments d’alimentació i de rastreig a la zona on hi havia vaixells. 

El cetaci també va detectar possibles preses d’espècies tan variades com ara crancs, krills antàrtics o peixos llanterna, cosa que va ser clau per entendre la presència d’aquestes balenes al Mediterrani. De fet, totes les conclusions indiquen que la presència en augment d’aquesta espècie a les nostres aigües es deu bàsicament a un factor alimentari.

Albirament d’exemplars joves de balenes

El fet que la gran majoria de balenes geperudes siguin exemplars joves indica que aquests cetacis fan parada a les nostres aigües per alimentar-se en els llargs viatges que fan des del pol nord cap a l’equador. El canvi climàtic, que ha propiciat un canvi de la temperatura del mar o l’aparició d’espècies noves, com el krill antàrtic a l’estret de Gibraltar, han fet augmentar la presència d’aquesta balena al Mediterrani i la previsió que n’apareixeran més.