Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carles Puigdemont

Bèlgica va congelar relacions amb Espanya per la polèmica de les balises de Puigdemont

Els serveis belgues van avisar als espanyols que fer operacions al seu país sense permís podia «perjudicar greument» les relacions

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, principal font de conflicte entre Espanya i Bèlgica | Cedida

 

Els serveis d’intel·ligència de Bèlgica i Espanya van congelar relacions  durant dues setmanes l’abril del 2018 arran de l’escàndol de les balises sota el cotxe de l’expresident Carles Puigdemont, segons es desprèn de l’informe del comitè R del parlament belga, encarregat de controlar l’activitat dels serveis secrets. En una reunió el 28 de març, un mes i mig després de la localització de les balises, els serveis belgues van avisar al seu enllaç espanyol que fer operacions al seu país sense autorització podia «perjudicar greument» les seves relacions.

A mitjans d’abril, després d’un correu electrònic, es van congelar les relacions, que no es van normalitzar fins a finals de mes, el 26 i 27 d’abril, en el marc d’una reunió internacional. L’Estat, segons han indicat fonts properes a l’informe, mai ha admès a Bèlgica ser el responsable de la col·locació de les balises.

De fet, al ser preguntats sobre els resultats de les investigacions de les balises,  els espanyols no van admetre cap implicació dels seus serveis secrets, tot i les sospites del servei de seguretat belga, el VSSE. Les fonts coneixedores del contingut de l’informe del comitè R apunten que els serveis d’intel·ligència espanyols advertien que no valia la pena malmetre les relacions per «eventuals activitats» que no reconeixen. També se suggeria com a resposta oficial a les diverses preguntes parlamentàries sobre el tema deixar clar que no hi havia hagut operacions estrangeres en sòl belga. 

La polèmica per les balises, font de conflicte

Com ja van publicar diversos mitjans flamencs, el parlament belga va retreure a les seves forces d’intel·ligència que no fessin un control més exhaustiu de les activitats espanyoles al seu país. De fet, un cop va descobrir-se el cas de les balises, van justificar no haver fet aquest control de les activitats espanyoles contra Puigdemont perquè no es tractava d’operacions contra Bèlgica -tot i que la llei, des del 2016, els dona les competències per fer-ho. 

Els espies van col·locar les balises a Puigdemont al pàrquing d'un hotel
Els espies van col·locar les balises a Puigdemont al pàrquing d'un hotel | CatalunyaDiari.cat

 

Segons es desprèn de l’informe, l’espionatge contra Puigdemont va agafar per sorpresa els serveis belgues, que no tenien cap petició de col·laboració dels seus homòlegs espanyols per actuar en el seu territori en aquesta línia. Més que d’activitats d’espies, es podria tractar de tasques de policies o personal deslligat de l’estructura oficial, segons altres fonts.

De fet, fins llavors, segons admetien en l’informe,  els serveis espanyols i belgues havien col·laborat sense problemes. A finals d’octubre del 2017, per exemple, Espanya va demanar als serveis belgues del VSSE informació sobre la localització de Puigdemont, i la va obtenir. Els serveis belgues també van respondre a una petició de la Guàrdia Civil sobre si el líder de JxCat havia agafat o no un avió destí a Copenhaguen a finals de gener. Per això a Bèlgica va créixer el malestar en descobrir-se les balises. Els serveis de seguretat belgues van reunir-se per tractar la qüestió immediatament després de la denúncia de Carles Puigdemont, i també va haver-hi trobades entre la fiscalia belga, la de Brabant-Való (la zona on resideix l’expresident) i els serveis secrets.