Bellaterra vol adherir-se a Sant Cugat del Vallès i desvincular-se de Cerdanyola

El nucli ha convocat una recollida de firmes i, amb el 50% de vots, podrà començar els tràmits del procés

Bellaterra vol desvincular-se de Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat
Bellaterra vol desvincular-se de Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat | ACN

Nou procés de separació al Vallès Occidental. Bellaterra és ben coneguda per albergar un campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, pertanyent a Cerdanyola del Vallès. Ara, però, s’ha creat una comissió de veïns i el pròxim 15 de desembre començarà una recollida de firmes per demanar la seva annexió a Sant Cugat del Vallès.

El canvi de terme municipal ve de lluny. Bellaterra va començar com una urbanització i en anar creixent es va convertir en un barri de Cerdanyola del Vallès. Tanmateix, el 2009 es va constituir en entitat municipal descentralitzada, EMD, i van començar a pensar a independitzar-se per ser un poble en si.

Bellaterra, renuncia a ser un poble independent

No obstant això, Bellaterra ha hagut de renunciar definitivament a convertir-se en un municipi independent després que el Tribunal Constitucional sentenciés a finals del passat any 2017 que Medinyà devia tornar a annexar-se a Sant Julià de Ramis, al Gironès. Així doncs, segons Ramon Andreu, president de l’EMD, aquest cas tanca completament la porta per la independència de Bellaterra.

Localització de Bellaterra, entre Cerdanyola y Sant Cugat
Localització de Bellaterra, entre Cerdanyola i Sant Cugat | Google Maps

Si més no, l’objectiu principal del nucli poblacional no ha variat gaire i, amb el nou procés que inicien ara, continuen volent la possibilitat de desvincular-se del municipi de Cerdanyola. La raó principal per pensar així és que, segons ha explicat Andreu , realment Bellaterra té una «connexió enorme» amb Sant Cugat, però la «desconnexió» amb Cerdanyola és «molt gran».

És necessari el 50% de firmes per continuar el procés

Aquest sentiment de pertinença a un o a l’altre es reflecteix sobretot quan es veu l’autopista i el Campus de la UAB com unes barreres arquitectòniques amb Cerdanyola, en canvi, Bellaterra té la seva pròpia estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, gràcies a la qual està directament connectada a la de Sant Cugat en pocs minuts. Una evidència clara de la seva relació.

Una comissió de veïns, i no pas l’EMD,  serà l’encarregada de liderar el nou procés i de recollir les signatures, basant-se en  una llei de 2007 sobre els límits territorials dels municipis.  Andreu ha remarcat que «aquest no és un procés polític, és un procés administratiu que l'Ajuntament de Cerdanyola està obligat a complir si s'arriba al 50% de les signatures».  A més, ha afegit que el nucli «recapta més del que rep», per tant, no hi ha cap motiu tècnic ni econòmic per oposar-se al canvi de terme municipal.


Comentaris

envia el comentari