Nou procés de separació al Vallès Occidental. Bellaterra és ben coneguda per albergar un campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, pertanyent a Cerdanyola del Vallès. Ara, però, s’ha creat una comissió de veïns i el pròxim 15 de desembre començarà una recollida de firmes per demanar la seva annexió a Sant Cugat del Vallès.
El canvi de terme municipal ve de lluny. Bellaterra va començar com una urbanització i en anar creixent es va convertir en un barri de Cerdanyola del Vallès. Tanmateix, el 2009 es va constituir en entitat municipal descentralitzada, EMD, i van començar a pensar a independitzar-se per ser un poble en si.
No obstant això, Bellaterra ha hagut de renunciar definitivament a convertir-se en un municipi independent després que el Tribunal Constitucional sentenciés a finals del passat any 2017 que Medinyà devia tornar a annexar-se a Sant Julià de Ramis, al Gironès. Així doncs, segons Ramon Andreu, president de l’EMD, aquest cas tanca completament la porta per la independència de Bellaterra.
Si més no, l’objectiu principal del nucli poblacional no ha variat gaire i, amb el nou procés que inicien ara, continuen volent la possibilitat de desvincular-se del municipi de Cerdanyola. La raó principal per pensar així és que, segons ha explicat Andreu , realment Bellaterra té una «connexió enorme» amb Sant Cugat, però la «desconnexió» amb Cerdanyola és «molt gran».
Aquest sentiment de pertinença a un o a l’altre es reflecteix sobretot quan es veu l’autopista i el Campus de la UAB com unes barreres arquitectòniques amb Cerdanyola, en canvi, Bellaterra té la seva pròpia estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, gràcies a la qual està directament connectada a la de Sant Cugat en pocs minuts. Una evidència clara de la seva relació.
Una comissió de veïns, i no pas l’EMD, serà l’encarregada de liderar el nou procés i de recollir les signatures, basant-se en una llei de 2007 sobre els límits territorials dels municipis. Andreu ha remarcat que «aquest no és un procés polític, és un procés administratiu que l'Ajuntament de Cerdanyola està obligat a complir si s'arriba al 50% de les signatures». A més, ha afegit que el nucli «recapta més del que rep», per tant, no hi ha cap motiu tècnic ni econòmic per oposar-se al canvi de terme municipal.
Més notícies: