IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Beneficis i dificultats a l'hora de deixar el tabac

Tot i que el fet de parar de fumar té moltes coses bones, també ens provoca símptomes habituals de les síndromes d'abstinència

Estos son los beneficios y también la parte más difícil.
Descobreix tant les coses bones com les difícils quan es tracta de deixar de fumar | Ricardo Mancía

No tothom sap exactament les conseqüències que té el fet de deixar el tabac. Per això, tot seguit mirarem de descriure amb més precisió els processos que viu el cos de la gent que vol fer fora de la seva vida les cigarretes.

 

Quan parem de fumar, tal com observarem una mica més avall, els efectes que això comporta en el nostre cos es comencen a fer notar ben de pressa, gairebé en qüestió d'unes hores. Tenim clar que si tothom conegués amb certesa els efectes que provoca en el nostre organisme el fet de deixar de fumar, més d'un s'hi posaria immediatament. 

 

  • També et pot interessar: Si vols deixar de fumar, segueix aquestes 11 recomanacions

I què comporta el fet de deixar el tabac? L'abstinència 

Quan volem parar de fumar cigarretes, hi ha molts factors que es produeixen, però no tots tenen relació amb els processos químics que fan que els mecanismes addictius es mantinguin: a més, n'hi ha alguns que tenen una naturalesa més aviat situacional i psicològica

 

En concret, aquests darrers factors són els més complicats d'esborrar i de fer que no ens influeixin. Estan relacionats amb el context al qual associem el fet de fumar. 

 

L'ansietat i la seva superació

Quan es procedeix a retirar un reforç que el cos rebia amb una freqüència força important, com ara el tabac, que s'havia incorporat a la qüotidianitat i que li proporcionava sensacions eufòriques o de relaxació davant de l'estrès de l'ambient, la reacció que es produeix és l'ansietat. 

 

Si l'antic fumador està superat per les circumstàncies, no caure en la temptació d'agafar una cigarreta i poder superar la posterior ansietat que durant els primers dies i setmanes sentirà és una dificultat important per tal de deixar el tabac. 

 

Tal com habitualment diem, després de deixar el tabac els primers dies són els més dolents

 

La síndrome d'abstinència

Es tracta d'un quadre clínic que fa referència a tots aquells símptomes originats quan es redueix de manera dràstica o absoluta el consum freqüent d'una determinada substància. Quan es para de consumir tabac, els símptomes més habituals de la gent són: dificultats a l'hora de concentrar-se, insomni, ansietat, irritabilitat, canvis en com s'ingereixen els aliments i/o depressió. 

 

Aquí cal remarcar que les característiques i la durada d'aquesta síndrome per a cadascú estan vinculades de manera directa amb la quantitat de tabac que es pren. Així, també podríem parlar d'una síndrome d'abstinència que estaria condicionada a una situació o a diverses, i cal dir que a la persona que fuma diverses cigarretes cada dia, també anomenada fumador diari, li costarà molt més superar la seva addicció que a la persona que fuma en circumstàncies esporàdiques i puntuals, també anomenada fumador esporàdic. 

Encara que al principi de la deshabituació al tabac s'intensificaran les manifestacions que hem expressat més amunt, amb un malestar de tipus psicològic vinculat, la síndrome d'abstinència del tabac és una de les que ens perjudiquen menys i que es poden superar de manera més senzilla, sobretot en comparació amb les síndromes que es vinculen amb les drogues dures, tot i que aquesta afirmació podria posar en guàrdia a més d'un antic fumador. 

 

Mantenir la calma davant del bombardeig de publicitat massiu 

Lluitar davant de les ganes d'agafar una cigarreta quan volem deixar el tabac és una de les situacions més freqüents quan estem intentant acabar amb aquest vici.

 

Quan els símptomes fisiològics provocats per la síndrome d'abstinència un cop es retira la nicotina desapareixen, l'antic fumador ha de ser fort davant dels múltiples estímuls de l'entorn que l'inciten a agafar una cigarreta. La publicitat massiva és un recurs que s'utilitza molt per a aquest propòsit tan fosc, i les associacions psicològiques que provoca amb l'acció de fumar en la persona que vol deixar el tabac són molt més complicades d'oblidar que les implicacions que ha tingut per a l'organisme el fet d'haver-se de tornar a adaptar a la manca de nicotina. 

 

D'aquesta manera, i malgrat que s'hagi constatat una reducció del nombre d'anuncis que fan les empreses de tabac o de l'èmfasi que posaven en els suposats avantatges de fumar, les persones que volen deixar de fumar han d'enfrontar-se a una lluita molt dura fins que puguin aconseguir mostrar-se impassibles davant de la influència de les marquesines i dels anuncis que es veuen als diaris, a internet, a la televisió i a les revistes, entre altres, que promouen el consum del tabac d'una manera més o menys directa i que podem trobar a molts llocs. 

 

Mirar d'evitar les situacions socials que ens impulsen a consumir tabac

Si pensem que el fet de deixar el tabac només implica resistir-se a agafar alguna cigarreta del paquet estem equivocats i únicament estem menyspreant les dificultats i l'esforç monumental que tothom que vol deixar aquest vici ha de viure, a banda de minimitzar els bons resultats que els antics fumadors van aconseguint de mica en mica. 

 

Per aquesta raó, quan ja hem pogut superar els símptomes a nivell físic que estan vinculats amb l'abstinència, com la gran necessitat de fumar-nos una cigarreta o el conegut 'mono', encara hem de fer front a diverses situacions del dia a dia que solíem acompanyar amb una cigarreta: l'esmorzar, les pauses a la feina, el final dels àpats, sortir de la feina o sortir de festa durant el cap de setmana, entre altres situacions que també s'hi podrien associar. 

 

Quan algú renuncia al tabac, aquesta mena de situacions el confronten amb la seva capacitat a l'hora de mirar de resistir-se a la temptació d'agafar una cigarreta. Es tracta d'una acció molt senzilla que provoca un malestar important quan l'estímul és ignorat

 

  • També et pot interessar: El gas radó és la segona causa que provoca càncers de pulmó després del tabac

Els 6 avantatges que es noten quan es deixa el tabac

A l'organisme li cal un temps important per tal d'aconseguir-se recuperar d'un vici com és el tabaquisme, tot i que realment els beneficis que s'experimenten després de parar de fumar es poden començar a percebre al cap de poques hores de fer-ho. Un cop els comencem a sentir, cada vegada seran més importants a mesura que passen les hores, els dies, les setmanes i els mesos. 

 

Tot i això, cal que tinguem en compte el fet que els efectes que té el tabac únicament són reversibles quan prenem alguna mesura abans d'arribar als 40 anys d'edat. Si superem aquest límit, tot i que l'organisme no es posa pitjor, hi ha alguns perjudicis que resulten del tot definitius.

 

Aquests són els efectes per al cos de deixar de fumar, etapa per etapa:

 

1. Efectes durant les primeres 24 hores després de parar el consum de tabac

Un cop hem parat de fumar, al llarg de les primeres hores després de fer-ho sentirem una relaxació i estabilització del ritme cardíac, que tornaria a límits anteriors al moment en què vam posar-nos a fumar per primer cop. De la mateixa manera, la sang es bombejarà amb una pressió inferior i, d'aquesta manera, s'afavorirà la circulació

 

Quan arribem al bell mig de la primera jornada sense tabac, el cos primer de tot es posa a alliberar-se de les toxines associades al tabac que tenien les parets del pulmó, com el monòxid de carboni —una mena de gas que es troba dins del fum del tabac i que fa que a la sang no li arribi bé l'oxigen—, i d'aquesta manera es procedeix al restabliment de la normalitat i el nivell d'oxigen a la sang puja. Això fa que puguem tornar a dur a terme algun esport sense acabar extremadament cansats. 

 

Això es produeix perquè els cilis, que són uns capil·lars molt petits que s'encarreguen del recobriment de les parets pulmonars internes i de la depuració del canal respiratori dels residus que compliquen aquesta funció, estaven aturats mentre seguíem fumant. Quan s'atura el vici del tabac, comença la regeneració dels cilis, que van recuperant la seva funció depuradora de manera progressiva. 

 

2. Efectes després d'un mes sense tabac

Els pulmons, a poc a poc, van tornant a funcionar de manera normal i, un mes després de parar de fumar, l'organisme expulsa gairebé totes les substàncies tòxiques presents al fum que ens hem empassat mentre fumàvem. Aleshores, es produeix una millora de les dificultats de tipus respiratori i es mitiga la tos o la raspera. 

 

Quan fem exercici físic ens cansem menys i el nostre rendiment evoluciona a l'hora de fer activitats per a les quals cal un ritme cardiorespiratori adequat, com ara anar en bicicleta, córrer seguint un ritme normal o fer gimnàstica.

 

3. I partir de dur un mes sense tabac, què passa?

Quan ja hem superat el primer mes sense tabac, anem progressant cada cop més: de mica en mica, la nostra sang circula de nou sense tenir tants problemes, i ajuda a fer arribar l'oxigen als músculs d'una manera normal. 

 

Després de nou mesos sense haver fumat, els pulmons obtenen un altre benefici: els cilis recuperen la normalitat per dur a terme la seva tasca netejadora. Per aquest motiu, el temps ajuda a fer disminuir els atacs de tos o el fet de segregar flegma, perquè aquests capil·lars dels pulmons ja no troben residus que s'hagin d'eliminar del cos. D'aquesta manera, quan fa nou mesos que no fumem, hi ha nous cilis que es regeneren i els pulmons tornen a estar nets.

 

4. Què passa quan no hem fumat durant un any sencer?

Quan ja hem passat el primer any sense tabac, les possibilitats de cardiopatia a les artèries coronàries disminuiran considerablement, en un 50%. 

 

5. I si aconseguim no fumar durant una dècada?

Al cap de 10 anys sense tabac, els avantatges que això implica fan que hi hagi menys del 50% de probabilitats de tenir càncer de pulmó que les que tenen els fumadors. Igualment, s'ha vist que també incideixen menys altres classes de càncers vinculats amb el tabaquisme, com el de laringe, de pàncrees, d'esòfag, de fetge, d'estómac o de boca, entre altres. 

 

6. 15 anys després de deixar de fumar

A l'hora de patir un atac de cor, els antics fumadors que fa 15 anys que no fumen tenen les mateixes probabilitats que els no fumadors

 

  • També et pot interessar: Els 16 avantatges per a la salut que té deixar el tabac
  • Quizás te interese: Las 14 drogas y sustancias legales más consumidas de todo el mundo.


Comentaris

envia el comentari