IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Beneficis del ioga per a embarassades

T'expliquem les principals virtuts d'aquesta pràctica i 5 postures fàcils que et poden ajudar durant la gestació

El ioga té molts beneficis per a les dones embarassades
El ioga té molts beneficis per a les dones embarassades | Bitpadres

La disciplina del ioga té beneficis molt variats, tant psicològics com físics, i és totalment compatible amb l'embaràs. Fins i tot, pot ser molt útil per a les dones embarassades i oferir-los efectes beneficiosos.

T'ajudem a descobrir les virtuts del ioga durant l'embaràs, diverses postures que s'aconsella fer i algunes recomanacions per dur a terme aquesta pràctica sense riscos, tal com ha desvelat 'Bitpadres'.

Les principals 7 virtuts del ioga per a les embarassades

Aquesta pràctica té diversos beneficis per a les dones que esperen un fill:

1. Ajuda a millorar la posició del cos

El ioga per a dones embarassades permet adoptar diverses postures que ajuden a estirar bé l'esquena i a distribuir d'una manera més adequada el pes del cos. Això contribuirà a fer que el cos tingui una millor adaptació al desplaçament cap endavant que es produeix a la pelvis mentre dura la gestació i que, en gran mesura, fa més pronunciada la corba de la zona lumbar. 

2. Contribueix a l'oxigenació

Tothom sap que l'oxigenació adequada és clau per al benestar de l'organisme, perquè és vital. A més, durant l'embaràs aquest fet és encara més rellevant. El fet de practicar ioga durant la gestació fa que s'alliberin les tensions musculars més fàcilment i contribueix a respirar correctament, fent que el nadó i la sang s'oxigenin millor.

3. Fomenta l'elasticitat

Hi ha algunes de les postures del ioga per a dones embarassades que fomenten l'elasticitat del sòl pelvià o perineu, un punt molt important mentre dura la gestació —perquè s'encarrega de sostenir la matriu— i en el moment del part, perquè ajuda a fer que el nadó pugui passar millor pel canal. 

4. Afavoreix el to muscular

El part comporta una tensió i un esforç molt elevats per a la dona, i això fa que calgui tenir un to muscular bo. Per mitjà de diverses postures de ioga per a dones embarassades, es duen a terme alguns estiraments que contribuiran a millorar el to muscular i que faran que el part sigui més senzill.

5. Fa que la dona es relaxi i dormi millor

La gestació pot provocar nervis, estrès i ansietat per causes diverses, tant físiques —com en el cas dels canvis a nivell hormonal— com psicològiques, i el ioga per a les dones embarassades pot tenir un paper de gran rellevància a l'hora d'alleujar aquesta varietat de símptomes de tipus ansiós. De fet, aquesta pràctica es coneix sobretot pels grans avantatges que comporta a nivell de la relaxació de tipus mental i físic per mitjà de les postures que proposa.

6. Redueix el mal d'esquena

Això es deu al fet que la posició es millora per mitjà dels estiraments i les postures diverses que es duen a terme durant la pràctica. Les sessions de ioga dirigit a dones embarassades t'ajudaran a adaptar-te millor a les transformacions del teu cos durant l'embaràs i a reduir el mal que podrien originar-te.

7. Contribueix a la preparació per al part

Tal com hem explicat en alguns dels punts que hem desenvolupat, un nombre molt important de les postures que existeixen de ioga per a dones embarassades ajuden a la preparació del cos per al moment del part, tant en sentit físic —desenvolupant el to muscular, l'elasticitat, etcètera— com psicològic, per mitjà d'exercicis de meditació, relaxació i respiració. 

El ioga ajuda a preparar el cos per al part
El ioga ajuda a preparar el cos per al part | EFE

 

Consells per dur a terme una bona pràctica del ioga per a dones embarassades

Us hem de proporcionar dos consells principals al voltant del ioga per a les dones embarassades: prescindir de les postures que estirin el ventre excessivament o que el comprimeixin i buscar totes aquelles postures que t'ajudin a tenir una comoditat més gran.

Igualment, evita les classes de ioga que et sotmetin a un esforç molt important i no en facis a temperatura elevada, com a les classes de 'hot ioga' o 'bikram ioga'.

Per últim, cal remarcar que seria interessant parlar amb un professional abans de començar a fer ioga durant l'embaràs, tant amb un professor de la disciplina com amb el teu metge habitual.

Ioga per a dones embarassades: 5 exercicis i postures beneficiosos i fàcils de fer 

Si considerem totes les virtuts per al cos i la ment que té el ioga per a les dones embarassades i els consells que hauríem de seguir a l'hora de fer-ne una pràctica adequada, algunes de les postures més beneficioses i senzilles de dur a terme mentre s'està embarassada són les següents:

1. La postura de la flor de lotus

Primer de tot, situa't en una posició asseguda que sigui confortable, al damunt d'una màrfega, una manta doblegada o un coixí, i creua les cames. Pots optar per col·locar un peu al damunt del genoll contrari o situar-lo simplement endavant. 

Deixa els braços caiguts a banda i banda del tronc, i relaxa per complet les espatlles. A continuació, situa les mans al damunt de les cuixes i fes que els dits índex i polze es toquin. Finalment, relaxa del tot la zona de les cervicals i fes inhalacions i exhalacions a un ritme tranquil.

La postura de la flor del lotus, habitual dins del ioga per a les dones embarassades, contribuirà a fer que et relaxis, que obris més els malucs i que adoptis una postura més adequada.

2. Malasana, postura de força o postura de la garlanda

Situa't de peu, al damunt del terra, i amb les cames obertes. Obre els peus lleugerament cap a cada cantó i mira d'ajupir-te com si tinguessis la intenció de seure, però sense tocar el terra amb les natges. De fet, la postura s'assembla molt a la que fem sempre que hem de fer pipí al mig del bosc o de la muntanya.

No permetis que hi hagi tensió a les espatlles i situa les mans juntes al mig del pit, amb la pelvis també ben relaxada. Aleshores, procedeix a fer inhalacions i exhalacions pausades. 

Tant el treball de la flexibilitat de la zona del sòl pelvià com l'obertura a la part dels malucs estan garantides amb la postura de la garlanda dins del ioga per a dones embarassades.

3. La postura del diamant

Col·loca els teus genolls al damunt de la màrfega i relaxa del tot tant les cervicals com les espatlles. A continuació, deixa que tot el teu pes vagi cap enrere i situa les natges al damunt dels peus. Fes inhalacions i expiracions profundes.

Aquesta postura de ioga per a dones embarassades t'ajudarà a fer millor la digestió.

4. La postura del gat

Situa't al damunt de la màrfega recolzant-te amb els genolls i les mans, com si et disposessis a gatejar. Assegura't que l'esquena està recta.

Mentre baixes la panxa, inhala i aixeca cap amunt el cap i la pelvis. A continuació, amb l'exhalació, hauràs de col·locar recta l'esquena de nou.

Amb aquesta postura, podràs treballar el to muscular de l'esquena per tal de mitigar el mal que hi puguis tenir, a banda de reforçar la zona dels braços.

5. Postura de flexió asseguda cap endavant

Asseu-te al damunt de la màrfega i mira de separar les cames tant com puguis mentre les mantens estirades. Col·loca els peus mirant cap al sostre, ajup-te endavant i estira els braços en direcció als peus, tant com puguis.

Si trobes que aquesta postura és difícil perquè ets en una etapa de l'embaràs avançada o encara no tens prou flexibilitat, també pots dur a terme una variació i situar les mans al terra davant teu mentre puges i baixes amb suavitat. 

A través d'aquesta postura potencies l'obertura dels teus malucs, l'estirament dels músculs de la zona de les cames, afavoreixes la teva postura i enforteixes tota la part de la columna vertebral.

Els beneficis del ioga a nivell psicològic i físic són notables, i en el cas de l'embaràs no podia ser menys. Per això, no ho dubtis: si prens les precaucions que cal i vas amb compte, podràs gaudir de totes les virtuts que té aquesta pràctica per a la teva salut.


Comentaris

envia el comentari