La regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus ha reorganitzat el servei adreçat a la ciutadania amb motiu de l'actual situació d'emergència. Per aquest motiu, s'ha reforçat l'atenció telefònica i tots els professionals, confinats a casa, atenen les trucades des de les seves llars.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Més de 3.000 atencions telefòniques
La darrera setmana, entre el 23 i 27 de març, els Serveis Socials han fet el seguiment a 2.488 persones en situació de vulnerabilitat des dels diferents àmbits en què es treballa. De tots els serveis que s'han oferit, destaquen els 1.848 seguiments fets des de l'àmbit de Gent Gran i Dependència; 458 des de la Infància, Adolescència i Família i 45 des del de Violència.
Així mateix, s'han donat d'alta 89 serveis adreçats a les persones en situació de vulnerabilitat: 62 àpats a domicili, 15 serveis de teleassistència i 12 serveis d'ajut a domicili (SAD).
Des de la centraleta de Benestar Social, que s'encarreguen de resoldre les consultes de la ciutadania o derivar-les a la resta de professionals per si cal valorar o activar algun recurs, s'han atès 812 trucades. Per posar-s'hi en contacte es pot fer a través del telèfon 977 01 00 34 o el correu electrònic ssocials@reus.cat. També s'han respost a 49 persones mitjançant altres vies.
Des de la regidoria de l'Ajuntament de Reus també s'està gestionant la distribució a domicili de les targetes moneder de les beques de menjador escolar i servei d'àpat dels alumnes de les famílies beneficiàries. Així mateix, des de l'àmbit de Dinamització Comunitària i Cohesió Social, s'ha creat un registre de voluntariat que compta ja amb 156 persones.
Benestar Social treballa en diverses direccions
Les tasques que es realitzen des del consistori reusenc tracten en respondre a la ciutadania que s'adreça a Serveis Socials; connectar amb les persones que tenen expedient obert; contactar amb la població que per edat es considera que cal recordar-li mesures de seguretat; tractar amb les entitats socials i associacions de veïns la informació que pot ser útil en la situació actual; i gestionar el voluntariat actiu a la ciutat.
Les actuacions que s'estan realitzant a la ciutat tenen com a objectiu continuar oferint la prestació dels serveis bàsics a les famílies i persones que es troben en situació de vulnerabilitat; atendre les necessitats socials bàsiques de caràcter més urgent; i contribuir a garantir el compliment de les mesures dictades per frenar la pandèmia de la Covid-19.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella valora l'esforç que estan fent els professionals de l'àmbit social: «La nostra prioritat són les persones. Per això, en moments difícils com els que estem vivint ara, ens hem hagut de reorganitzar la feina per tal de poder continuar garantint l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i per poder fer front a les noves necessitats que sorgeixen fruit de la nova situació general».