Persona omplint el dipòsit d'un cotxe negre

Les benzineres envien uns avis: fins quan seguirà apujant el preu del combustible

Això és el que podria passar amb el preu del carburant el 2023

Els preus de la benzina i el gasoil continuen pujant a Espanya, una tendència a l'alça que cada cop esdevé més insostenible per als conductors. No obstant això, ja fa uns quants mesos que la situació persisteix i tots ens fem la mateixa pregunta: fins quan s'allargarà?

Des que es va eliminar l'ajuda dels 20 cèntims per litre de combustible, ens sentim asfixiats per les elevades despeses a l'hora d'omplir el dipòsit. Malgrat les premisses del govern espanyol, la situació empitjora per moments. I més que ho farà aquesta mateixa setmana amb la implementació del nou paquet de sancions contra Rússia.

Els preus continuen augmentant

Aquest diumenge 5 de febrer va entrar en vigor el sisè paquet de mesures contra Rússia, aprovat per part de la Unió Europea el darrer mes de juny. Unes sancions que també afecten directament sobre el carburant.

Tal com dictamina la sentència aplicada, a partir d'aquesta setmana es prohibeix l'entrada i compra de petroli cru que provingui del país de l'est. El veto a les importacions ha provocat que, de la nit al dia, els costos del gasoil i la benzina hagin patit una nova pujada considerable.

Manguera de gasolina
Els preus de la benzina i el gasoil continuen pujant a Espanya. | CANVA

Al gener, el preu mitjà de la benzina va arribar a l'1,66 €/l, mentre que el gasoil va arribar a l'1,70 €/l, segons el que publica el Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Tanmateix, tal com indiquen alguns mitjans, això només ha estat un petit avanç de la situació que encara ha d'arribar.

Fins quan apujarà el preu del combustible?

Des de començament d'any, el preu de la benzina ha incrementat un 18 % i el gasoil, un 15 %, segons informaven aquest dilluns a 'El Programa de Ana Rosa'. Són uns percentatges indecents, tenint en compte que acabem d'iniciar el segon mes del 2023. Però, què és el que prediuen els experts per a aquest 2023?

Tal com assegurava la periodista del programa matiner de Telecinco, l'única certesa del sector és que els preus del carburant continuaran apujant. Una tendència que encara està lluny de desaparèixer i encara és «impossible predir fins quan», confirmava la reportera.

Por pel que pugui passar en uns mesos

Si la situació continua avançant al ritme que ho ha fet fins ara, per Setmana Santa podríem tornar a assolir els màxims històrics del juliol de 2022. Llavors, la benzina va passar a tenir un preu de 2,141 €/l i el gasoil va arribar als 2,10 €/l.

Home posant gasolina
El preu del carburant augmenta cada dia més. | Getty Images

Tot i això, molts confien que, abans d'arribar a aquests nivells, es produirà una intervenció per part del govern d'Espanya. Tenint en compte el que pugui passar en uns mesos, no estaria de més anar pensant a rescatar l'ajuda de caràcter general.

El proveïment està assegurat

Segons les dades registrades per la Corporació De Reserves Estratègiques De Productes Petrolífers (CORES), el 2021 Rússia es va situar entre els tres majors proveïdors de gasoil a Espanya. En concret, es van importar unes 771.000 tones de gasoil provinent del país governat per Putin. Això equival a un 9,10 % del total.

Pel que fa al 2022, les xifres van ser encara més elevades, de manera que Rússia va passar a convertir-se en el segon principal proveïdor de gasoil. Així, unes 714.000 tones (equivalent al 12,83 % del total) van ser importades des del país de l'est.

Tot i això, els experts asseguren que no hi ha cap temor que el país pugui quedar-se sense proveïment de combustible. Malgrat el veto d'un dels importadors més reconeguts de gasoil, els nivells de subministrament romandran intactes. Això sí, aquesta mateixa seguretat no es veurà reflectida en el preu.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp