Aquest nou curs escolar 2018-2019, la Biblioteca Municipal de Constantí s'ha sumat a la iniciativa del programa 'LECXIT, Lectura per a l'èxit educatiu' que, liderat per la Fundació Jaume Bofill, cerca millorar la comprensió lectora entre els alumnes de primària.
LECXIT és, des del curs 2011-2012, un programa que treballa de forma amena i lúdica la competència lectora a través de dos factors clau: el voluntariat, i la implicació de l'entorn de les nenes i nens que participen en el programa, ja sigui en l'àmbit de famílies, com de les escoles. Actualment es compta amb més de 150 punts LECXIT arreu de Catalunya.
D'aquesta manera doncs, les voluntàries i voluntaris acompanyen els infants en la lectura en una tutoria individual per setmana; on és clau també la implicació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. A més a més, també estableix vincles amb les entitats de l'entorn de l'escola, com centres culturals, socials o mitjans de comunicació, per fer el teixit local partícip de tot aquest procés.
La Biblioteca busca voluntàries i voluntaris
L'ens municipal farà una reunió informativa el pròxim dilluns 24 de setembre a les sis de la tarda, per tal que tots els interessats puguin formar part del projecte. En cas que no s'hi pugui assistir a posat a disposició dels voluntaris el telèfon (977 520 692) i el correu electrònic de la Biblioteca, per tal de poder rebre la informació pertinent.
El voluntariat no necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d'incidir en l'educació dels infants.
Un projecte necessari
Segons l'informe PISA del 2015, el 15,4% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.
El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de l'OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.