Els mesos d’estiu són una bona època per gaudir del plaer de la lectura. Les vacances, els viatges i els dies de descans a la platja o a la piscina conviden a submergir-se en els llibres a grans i petits. Els mitjans de comunicació s’omplen de recomanacions literàries i llistes, proposant al lector 10, 15, 20 o 25 lectures, per al juliol i l'agost.
A Tarragona, però, un dels espais més important en el foment de la lectura, la Biblioteca Pública, redueix el seu horari un 30% durant els mesos d’estiu. Si entre octubre i juny, l’equipament cultural obre 49 hores a la setmana, des de l’1 de juliol i fins al 30 de setembre només obre 35 hores, tancant dilluns i dissabte al matí i dimecres i divendres a la tarda. És a dir, 14 hores setmanals menys.
La BP de Tarragona forma part del Sistema de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, que inclou altres dos equipaments culturals: Lleida i Girona. Les tres són biblioteques provincials, de titularitat estatal, concretament del Ministeri de Cultura, mentre que la gestió correspon al Departament de Cultura de la Generalitat.
En comparació amb els altres dos centres referenciats, la Biblioteca Pública de Tarragona ofereix un horari similar al de la BP de Lleida. A la capital de la Terra Ferma, l’equipament roman obert 49 hores durant la tardor, l’hivern i la primavera, mentre que a l’estiu redueix el seu horari fins a les 31 hores setmanals, que en el cas de la biblioteca infantil cau fins a les 28 hores.
Pel que fa a l’altre centre gestionat per la Generalitat, la Biblioteca Carles Rahola de Girona, la comparació acaba sent odiosa. L’equipament, que va obrir portes en un nou edifici a finals del 2014, obre 54 hores setmanals durant l’anomenat horari hivernal, mentre que la reducció durant els mesos d’estiu només és de quatre hores, obrint 50 hores setmanals. Sembla que a Girona llegeixen més que a Lleida i Tarragona.
La justificació del Departament de Cultura
Segons ha explicat el Servei de Biblioteques de la Generalitat a ‘Tarragona Digital’, «els horaris d'obertura de les biblioteques públiques gestionades pel Departament de Cultura es defineixen a partir de la disponibilitat dels recursos humans assignats a aquests centres i el personal mínim necessari per poder obrir els centres amb les garanties de seguretat necessàries i de prestació dels serveis».
En aquest sentit, la Biblioteca Pública de Tarragona té una plantilla de personal total (equivalència en jornades completes) de 21 persones, mentre que a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona aquesta plantilla és de 24 persones.
Sobre la reducció d’horari de les biblioteques, les fonts consultades han assenyalat que «durant l'estiu cal tenir en compte que les vacances del personal es gaudeixen en el període comprès entre l’1 de juliol i el 30 de setembre, ambdós inclosos a banda del dret a gaudir dels corresponents dies d'assumptes personals i previsió de possibles incidències, baixes laborals, bàsicament».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Així mateix, han afegit que «tot i la contractació de reforços d'estiu, no és possible mantenir els mateixos horaris que durant l'hivern. En el cas de la BP de Tarragona es disposa de dos reforços durant l'estiu i a la BP de Girona, tres».
En l'espai, Tarragona també hi surt perdent
La Biblioteca Pública de Tarragona també surt perdent en la comparativa de l'espai disponible. La triomfadora en aquesta categoria és Girona, ja que la BP Carles Rahola té més de 7.000 metres quadrats de superfície útil.
L'equipament gironí és un nou edifici que es va inaugurar fa menys de cinc anys, amb espais diàfans, il·luminació natural i sostenible energèticament. L'edifici actual ha multiplicat l'espai que es disposava a l'antiga biblioteca, esdevenint la més gran de Catalunya.
El segon lloc de la classificació l'ocupa la BP de Lleida. L'equipament s'ubica a l'antiga Casa Maternitat des de 1998 i disposa d'una superfície de més de 5.000 metres quadrats. L'edifici original data de 1865, sent reformat a finals de la dècada de 1990 per acollir l'ús cultural actual.
La tercera i darrera posició d'aquesta llista és per la Biblioteca de Tarragona. L'equipament del carrer Fortuny només té 2.641 metres quadrats, en un immoble que ocupa des de 1962. L'edifici s'ha remodelat diverses vegades, però l'espai continúa sent limitat i poc accessible. L'objectiu de l'Ajuntament de Tarragona en els darrers anys és la construcció d'una nova biblioteca a la Tabacalera, però després de molts anys encara no hi ha cap previsió ni projecte.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
D'altra banda, els veïns de la zona van proposar fa tres anys ampliar les actuals instal·lacions del carrer Fortuny amb els solars veïns, d'uns 800 metres quadrats, que podrien doblar l'actual superfície. Aquesta idea va ser rebutjada per l'Ajuntament, mentre que la Generalitat se'n va desentendre.
Més de 200.000 visitants durant el 2018
Durant l’any 2018, la BP de Tarragona va rebre 210.766 usuaris, els quals van realitzar 199.816 préstecs. Això siginifica 761 usuaris diaris i 722 préstecs cada dia d’obertura. Una xifra a destacar també és que durant el 2018 es van donar d'alta 1.964 carnets, tancant l'any amb gairebé 80.000 carnets donats d'alta.
Les activitats són un dels puntals de la Biblioteca Pública de Tarragona, destacant entre elles els clubs de lectura, tant infantils com per a adults; les visites de centres escolars o les activitats infantils. Durant el 2018, se'n van organitzar 507, amb un total de 13.024 assistents.