Vista des de fora, sembla una casa més de la plaça de la Llibertat de Santa Coloma de Queralt. Res fa sospitar que, dins d’aquelles quatre parets, hi ha quasi 20.000 llibres de divulgació i filosofia, dels quals, uns 2.000 són únics. Bé, en realitat si que és una casa, ja que està habitada. Hi viu el traductor Josep Batalla i té el luxe d’estar envoltat de llibres en el seu dia a dia.
Llegint en diagonal cada prestatge de la biblioteca els ulls capten noms com Ciceró, Aristòtil, Eugeni d’Ors... I és que quasi tots els llibres que hi ha són de filosofia i divulgació, sobretot, de filosofia medieval, especialitat que fa únic aquest lloc.
El fet que hi hagi llibres únics i una àmplia col·lecció de filosofia medieval, fa que els interessats en aquest àmbit hagin d’anar expressament al lloc per consultar-los pels seus estudis o treballs. «Segurament aquest és el lloc on hi ha més llibres de filosofia medieval de Catalunya, és un àmbit molt especialitzat», explica en Josep Batalla.
La biblioteca es complementa amb una petita editorial: Obrador Edèndum.
La Fundació Quer Alt, l’origen de tot
Potser millor començar pel principi. Per què hi ha una editorial i una biblioteca com aquesta? «Fa uns 18 anys vam muntar una petita editorial. Per tirar-la endavant crèiem convenient tenir l’aixopluc d’una fundació», relata Josep Batalla. Així va néixer la Fundació Quer Alt, que gestiona la biblioteca i l’editorial.
Justament quan la fundació es va presentar al públic, la Universitat Rovira i Virgili estava desplegant les anomenades ‘antenes del coneixement’ per tal d’establir-se a la província de Tarragona com a universitat de referència.
Santa Coloma de Queralt era un lloc ideal per posar les arrels al projecte universitari, ja que es troba al límit de la província i potser es mira molt a Barcelona degut a la bona comunicació que hi ha per carretera. Amb aquesta premissa es va crear una primera sinèrgia entre la fundació i la URV i es van iniciar projectes de col·laboració en l’edició d’alguns llibres.
Així va començar tot. En aquests anys, des de la fundació s’han editat una cinquantena de llibres, dels quals una desena s’han coeditat amb la URV i l’objectiu ara és créixer en molts àmbits.
Al llarg de l’any, la fundació programa altres activitats per obrir-se al poble, com tallers o cursos culturals de fotografia, cuina o enquadernació, entre d’altres temàtiques.
Tot i que en Josep es l’ànima de la Fundació Quer Alt i ha creat una base molt forta, actualment al seu capdavant hi ha Elena de la Curz Vergari, professora de la URV i filòloga. Aquest relleu generacional «és necessari», afirma en Josep, «perquè pot aportar noves idees i una visió molt més àmplia de cara al futur».
Santa Coloma de Queralt, futura escola d’editors?
La vocació de la fundació, segons explica Elena de la Cruz Vergari és «la promoció de la cultura en un sentit molt ampli». Però el projecte és molt més ambiciós. Aprofitant que tenen la biblioteca, l’editorial i els coneixements en la matèria «tenim la idea de crear una escola d’editors per formar gent a nivell europeu, podria ser un projecte en forma de màster, estem mirant de fer-ho».
Els llibres ‘delicatessen’ de l’editorial Obrador Edèndum
Els llibres que surten d’aquesta editorial es poden considerar de km 0. «Tota la cadena de producció de cada llibre la fem nosaltres i només editem llibres en català», explica ella.
«El consum en català és reduït, som conscients que una edició nostra té unes limitacions enormes», reconeix, però al mateix temps ho veuen com un valor afegit per al consumidor a l'hora de triar una edició o una altra. A més, es té cura fins a l’últim detall, editant cada llibre amb un acabat excel·lent. «Són llibres ‘delicatessen’», diu.
D’Aristòtil a Einstein
Aquesta petita editorial ha traduït al català grans obres de tots els temps dividides en diferents col·leccions: Ciència, Literatura, Filosofia o Medievalística. Algunes d’aquestes traduccions les ha fet Josep Batalla, com ‘Física i realitat’, d’Albert Einstein, editada juntament amb Ramon Pollina.
Destaca també la traducció de l’obra llatina de Ramon Llull, l’ ‘Ètica nicomaquea’ d’Aristòtil o ‘Cartes. Antologia’ de James Joyce, entre molts altres.
La fundació se sustenta amb petits ajuts de l’Ajuntament de Santa Coloma, amb les vendes dels llibres i amb aportacions d’amics que col·laboren amb petites quantitats. Tot i això, els diners que s’obtenen van dedicats a la compra de llibres o a l’edició. «La fundació no té capital, el capital és la biblioteca; són els llibres».