Una asfíxia perinatal en el moment de néixer va provocar en el Biel Chang una paràlisi cerebral molt severa. Els primers moments de la seva vida ja els va començar lluitant. D'això en fa ara quatre anys, i fa uns mesos començava una vida nova: el petit es realitzava una operació d'urgència perquè pogués arribar a caminar algun dia.
Tot i això, el camí no ha estat fàcil, ja que l'operació tenia un cost total de 35.000 euros. Una campanya col·laborativa, la qual va iniciar la seva família a través de la plataforma Verkami amb el nom #WeAreBiel, va començar amb la intenció d'arribar a recaptar el màxim de recursos possibles per ajudar al petit a poder operar-se per tenir una vida millor.
Amb aquesta, es van arribar a recaptar un total de 16.000 euros, que van servir de gran ajuda per fer front a aquesta gran despesa. Tot i això, amb diversos esdeveniments que moltes persones sensibilitzades amb la causa van celebrar van arribar a la impressionant xifra dels 28.000 euros.
Una operació per evitar la luxació dels malucs
L'operació a la qual s'havia de sotmetre en Biel es feia amb l'objectiu que els seus malucs no es luxessin, de manera que pogués arribar a caminar. A més, són molt pocs els cirurgians que realitzen aquesta delicada intervenció arreu del món.
Segons publica el mitjà 'iSabadell', el pare i la mare d'en Biel ja havien parlat amb metges dels Estats Units, de Grècia i d'Alemanya. Fins i tot, des del Parc Taulí de Sabadell es van plantejar convidar al creador de l'operació a la ciutat perquè pogués intervenir al petit a la seva ciutat i alhora poder aprendre ells mateixos la tècnica d'aquesta operació. Tot anava per bon camí, fins que el coronavirus va truncar la bona sort que estaven tenint.
«Amb el confinament ens vam enfonsar», reconeix Judith, la mare d'en Biel. «Anava escrivint a tots els metges, però deien que no podien fer res. Vam sentir molta frustració, impotència». «Després ens vam relaxar: no podíem fer res més que esperar que la situació millorés i sorgís l'oportunitat. Al començament va ser dur», afegeix la mare.
Tot i això, el temps era or per a la família: si no s'operava, el petit patiria la luxació en aproximadament sis mesos. Però davant l'emergència mundial, va ser evident que no podien fer altra cosa que esperar.
Finalment, la data ha arribat. El 14 d'agost del 2020 serà un dia que mai oblidaran. Gràcies a la insistència de Judith, els metges alemanys van aconseguir un forat a la seva agenda per poder intervenir al petit Biel.
Una operació menys invasiva
L'operació comptava, inicialment, amb dues parts: la primera, muscular; i la segona, que afectava l'os. Segons el mitjà citat anteriorment, els metges encarregats de la intervenció van decidir no realitzar la segona part, ja que van veure que en Biel havia aconseguit corregir el desenvolupament de la cavitat que recull el fèmur — és un procés natural fins als set anys, i en Biel ho estava aconseguint sense necessitat de ser intervingut —.
La seva mare expressa la seva satisfacció al mitjà citat. L'operació no va ser tan invasiva com esperaven — ja que van obviar un pas —, a més que el postoperatori també va anar molt bé i el petit no està tenint tantes molèsties com era d'esperar.
«Ara té molta més mobilitat. Comença una etapa bastant dura i intensa de rehabilitació. Té un cos que no el reconeix. No sap què fer amb ell, el seu sistema nerviós ha d'aprendre a moure's amb aquestes noves sensacions, amb un cos que és totalment diferent», conclou la mare.
La rehabilitació, per sort, la faran a Sabadell, la seva ciutat d'origen, però la família seguirà traslladant-se a Alemanya per fer el tractament amb la terapeuta Jeremy Krauss. A la capital del Vallès Occidental podrà fer piscina, teràpia amb cavalls i fisioteràpia. La clau, segons explica la mare, és alternar totes aquestes activitats perquè el sistema nerviós d'en Biel pugui seguir aprenent.