El magnat Bill Gates en un hotel

Bill Gates posa les cartes sobre la taula i anuncia l'única forma d'eliminar la pandèmia

El filantrop ha assenyalat la importància d'investigar en la vacuna

«L'única manera d'eliminar l'amenaça Covid-19 en un sol lloc és eliminar-la en tots els llocs», ha declarat Bill Gates durant l'Assemblea General de les Nacions Unides, paraules que ha recollit el mitjà italià 'Corriere della Sera'.

El fundador de Microsoft, i filantrop estatunidenc amb la seva Fundació Bill & Melinda Gates, assegura que la millor forma per a vèncer la Covid-19 és aconseguint una vacuna «segura i eficaç», quelcom s'aconseguirà a principis del pròxim any, segons les seves previsions. «De fet, potser n'hi ha més d'una. Gràcies a aquest gran avanç, el món finalment tindrà l'oportunitat d'erradicar l'amenaça de la pandèmia i tornar a la vida normal», afirma sobre el fàrmac.

L'empresari reconeix que, per a acabar amb la pandèmia, es necessitarà alguna cosa més que una vacuna: «L'erradicació de la malaltia no succeirà automàticament. Per a aconseguir aquest objectiu és necessari assegurar que existeixi la capacitat efectiva per a produir milers de milions de dosis de la vacuna, trobar el finançament per a implementar-la i identificar les estratègies més adequades per a la seva distribució».

Veu clau «maximitzar la capacitat de produir la vacuna»

Sobre la distribució de les vacunes, Gates considera que «els investigadors van analitzar dos escenaris possibles. En el primer, les vacunes es distribueixen a tots els països en funció del nombre d'habitants. En el segon, ens trobem amb una situació molt pròxima al que està succeint en aquests dies, és a dir, que els cinquanta països més rics del planeta disposaran dels primers dos mil milions de dosis de la vacuna. En aquest escenari, el virus continuarà propagant-se sense control durant quatre mesos en tres quartes parts del planeta. I el veurem duplicar el nombre de víctimes. Seria una catàstrofe moral».

A més, Bill Gates veu necessari «maximitzar la capacitat de produir la vacuna en moltes parts del món. Només així podrem protegir a tots, en tots els racons del planeta», sentencia l'empresari. La solució que proposa per a aconseguir això és que «a més de donar suport a la capacitat de producció, és necessari finançar els milers de milions de dosis de vacunes que s'assignaran als països més pobres».

Gates posa com a exemple al Regne Unit

«Les companyies farmacèutiques han treballat per a facilitar els pagaments, renunciant a qualsevol forma de lucre de les vacunes contra la COVID-19 i comprometent-se a fer-les accessibles per a tots. Però també es necessita inversió pública», afirma Gates.

Gates destaca al Regne Unit per donar fons a l'Accelerador, una iniciativa creada per a finançar vacunes, medicaments i dispositius de diagnòstic, amb l'objectiu d'adquirir centenars de milions de dosis de vacunes per als països pobres. «El primer ministre italià, Conte, va ser un dels primers a reconèixer la necessitat d'una resposta multilateral a la COVID-19, i va incloure amb raó la resposta justa i global a la pandèmia entre les prioritats de l'agenda italiana del G20 en 2021. Però hem de fer més i intervenir amb més generositat», conclou l'empresari.