Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'un carrer a París, França, el dia que queia l'obligació de portar mascareta a l'aire lliure, el dia 17 de juny de 2021

La predicció dels experts sobre la covid a Catalunya aquest octubre: «Mes de canvi»

Clara Prats, investigadora de BIOCOMSC, afirma que en el pitjor escenari hi hauria una menor afectació a l'UCI per l'efecte de la vacunació

La cinquena onada va arribar a Catalunya en iniciar-se la temporada d'estiu. Una etapa de la pandèmia que ha necessitat de mesures i restriccions, mentre la campanya de vacunació baixava pistonada a causa de les vacances.

Un estiu que està acabant amb la relaxació de mesures, en concret, aquelles que havien de passar pel TSJC per ser aprovades. Una relaxació que ha estat possible gràcies al descens de positius i pacients ingressats a planta o a les Unitats de Cures Intensives (UCI).

Ara bé, amb la cinquena onada encara cuejant, ja es parla d'una sisena. Tot i que no serà com les últimes i serà de menys impacte que les ja passades. Així ho apunten des del BIOCOMSC, que assenyalen l'octubre com a data clau.

Un escenari millor gràcies a la vacunació

Clara Prats, investigadora del BIOCOMSC, preveu que a principis del pròxim mes hi hagi una estabilització dels contagis o una onada «poc important». Ha posat d'exemple la quarta, quan va haver-hi brots més locals. 

Així ho ha assegurat en una roda de premsa del Departament de Salut aquest dimecres. En aquesta ha explicat que estan a l'expectativa de passar «el punt clau» de l'inici de curs i el retorn de vacances per veure com evoluciona l'epidèmia.

«L'escenari més probable és que a principis d'octubre o bé ens estabilitzem o bé s'iniciïn nous creixements», ha dit. Amb tot, ha subratllat que la situació és molt millor gràcies a la vacunació. «En el pitjor dels casos, amb una onada com la del juliol, la mortalitat seria similar però l'afectació d'UCI seria menor», ha dit.

El principal punt per un escenari més favorable és la cobertura de vacunació. Tot i això, hi ha alguns factors que poden incidir en l'evolució de la pandèmia. Prats, en concret, ha fet referència al fet que a la tardor hi ha més activitats a l'interior que a l'exterior, efectes estacionals i un canvi en la manera de relacionar-se.

«Setembre és un mes de canvi, ens barregem i ens relacionem amb persones i entorns diferents, i això es nota al cap d'uns quants dies», ha apuntat.

A propòsit d'això, ha dit, també hi juga en contra la variant Delta, que és més transmissora que la que hi havia fa un any. Tot i això, ha assenyalat que un 50 o un 60% de la transmissió estaria protegida per l'efecte de la vacuna.