Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.

La Bisbal Penedès delega la recollida de residus al servei mancomunat del Consell Comarcal

La intenció és implementar la recollida porta a porta a tot el municipi

L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar al ple extraordinari d'aquest dimecres 12 de maig delegar el servei de recollida, tractament i eliminació de residus al Consell Comarcal del Baix Penedès, amb el vot a favor dels grups municipals de Compromís amb la Bisbal i el PSC, i les abstencions dels altres grups.

Assolir els percentatges que marca Europa

La Bisbal era un dels quatre municipis de la comarca que no formava part del projecte mancomunat que van impulsar una desena de poblacions a principis d'aquest segle. El consistori havia adjudicat la gestió d'aquest servei l'any 2011 per un període de deu anys, que venç aquest 25 de maig.

El sistema incloïa la recollida porta a porta al nucli de la Bisbal i contenidors a les urbanitzacions. L'Ajuntament va encarregar un estudi del funcionament del servei a l'empresa Gestió de Residus i Biodiversistat SL, que ha conclòs que el sistema «porta a porta del nucli està sobredimensionat». Igualment, s'apunta que el percentatge de recollida selectiva al municipi és del 21,8%, quan el 2025 s'haurà d'haver arribat al 55%.

Nou servei «de proximitat»

Davant aquesta situació, l'equip de govern ha vist necessari «implantar un nou servei de recollida selectiva de residus domèstics, amb un alt grau de proximitat, atenció ciutadana i alta eficiència», i combinar el nou servei «amb accions d’acompanyament a la ciutadania i als grans generadors». Per aquest motiu han acordat l'adhesió al servei que es gestiona des del Consell Comarcal, que actualment està prorrogat, però pel qual es preveu fer una nova licitació que se centrarà en un nou model «a la carta».

D'aquesta manera, a partir del 26 de maig EcoBP es farà càrrec del servei de recollida de residus a la Bisbal per un import anual de 614.700 euros, subrogant el mateix personal de Cespa. Des de l'equip de govern afegeixen que volen seguir treballant per implementar la recollida porta a porta a tot el municipi. El conseller de Medi Ambient, Miguel Ángel Perín, ja va avançar a TarragonaDigital que al projecte mancomunat hi hauria una alta d'un nou municipi, a més de la baixa ja coneguda de Calafell