Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge interior dels Reials Col·legis de Tortosa

El Bisbat de Tortosa i Cultura prorroguen cinc anys més la cessió dels Reials Col·legis a l'Arxiu Comarcal

La Generalitat es compromet a aportar 120.000 euros en obres de restauració i a invertir 500.000 euros en la Catedral

Imatge interior dels Reials Col·legis de Tortosa
Imatge interior dels Reials Col·legis de Tortosa | Wikipedia

El bisbat de Tortosa i el Departament de Cultura, juntament amb l'Ajuntament i el Consell del Baix Ebre, han signat un conveni per prorrogar fins al 2024 la cessió dels Reials Col·legis com a seu de l'Arxiu Històric Comarcal. L'acord permetrà, d'una banda, un marge de temps més ampli perquè la Generalitat trobi una solució definitiva per ubicar l'arxiu i, al mateix temps, donar compliment als termes del primer conveni per ocupar aquest espai l'any 1983 i que preveia recursos econòmics per a la restauració i manteniment de l'edifici. Concretament, Cultura s'ha compromès a invertir 120.000 euros al llarg dels pròxims quatre anys per aquest concepte, així com aportacions de fins a 500.000 euros durant els pròxims dos anys per a la catedral.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s'ha felicitat per haver aconseguit «desbloquejar» una qüestió que s'arrossegava des de feia «molts anys» sense cap solució. De moment, la Generalitat disposarà de cinc anys més per estudiar una ubicació definitiva de l'arxiu, que als Reials Col·legis es troba també limitat per la manca d'espai suficient davant les necessitats d'emmagatzematge previstes.

Això, però, no ha evitat que la consellera hagi reptat al bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, a «trobar una solució» que permeti la continuïtat de l'equipament a l'edifici renaixentista, de propietat eclesiàstica. El bisbat, de fet, preveu que el Departament acabi materialitzant aquesta alternativa per traslladar-hi l'arxiu capitular de la catedral. «A veure si el podem fer canviar de pare i hi podem conviure», ha dit Vilallonga en to cordial al bisbe, que s'ha mantingut impertèrrit i ha evitat recollir el guant.

Per a Benavent, l'acord de pròrroga d'aquest dijous és, essencialment, la ratificació dels termes que contenia el primer conveni signat el juliol de 1983 pel bisbe Ricard Maria Carles i el llavors conseller de Cultura, Max Cahner, que van preveure una cessió inicialment per 29 anys. Finalitzat aquest termini, la negociació per prolongar la cessió s'ha acabat allargant durant més de set anys fins a la nova signatura. «L'hem cedit dotze anys i mig més perquè continuï», ha manifestat el bisbe, qui s'ha mostrat confiat que dins dels cinc anys es trobi una «seu definitiva» per a l'arxiu.

Imatge dels signats del conveni després de posar la rúbrica als documents
Imatge dels signats del conveni després de posar la rúbrica als documents | ACN

«Hem endreçat la situació»

Ara, la Generalitat aportarà 30.000 euros anuals durant els pròxims quatre anys per a les obres de restauració i millora. «El Departament Cultura assumeix les obligacions del conveni original perquè aquest edifici estigués en ple ús i conservat amb un ús digne», ha manifestat. «Hem endreçat la situació», ha insistit Benavent, tot refermant «el gran esforç» i la «voluntat» del bisbat posant l'edifici al «servei de la ciutat» i que la societat pugui «gaudir» d'un dels monuments més rellevants i més ben conservats de l'època renaixentista a Catalunya, així com de la resta del patrimoni artístic del qual són titulars.

En aquest sentit, el mateix conveni preveu que Cultura invertirà en la catedral de Tortosa —que encara té pendent de completar la construcció de la façana original— 400.000 euros del programa Temps del Gòtic, aquest 2019, així com 100.000 més el pròxim 2020. Una inversió pública total en immobles de titularitat episcopal que ascendirà als 620.000 euros.

El conveni també ha estat signat per l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan. L'ens comarcal gestiona les instal·lacions de l'arxiu des de l'any 1991. Segons han remarcat tots dos, l'arxiu conserva un dels més rellevants llegats documentals de Catalunya i aplega una cinquantena de fons. Destaquen, per la seva antiguitat i valor, el de l’Ajuntament de Tortosa, que s'inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana, així com 1.754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa, amb protocols des de la meitat del segle XIV i amb més de 2.000 volums.

L'equipament disposa actualment d'una capacitat de 3.500 metres. Es preveu un reajustament per l’entrada amb vigor de l'administració electrònica que situarà la capacitat total en els 6.000 metres.