Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
robert-gerhard

L'avantguarda

Hi ha qui diu que, al llarg de les èpoques, han aparegut persones avançades al seu temps que han aconseguit gestes extraordinàries. D’altres responen, de manera més agosarada, que realment la societat és qui pateix un endarreriment generalitzat i que certs personatges avantguardes han actuat amb l’estil que els pertocava en la línia del context històric.

Robert Gerhard i Ottenwaelder és un d’ells que, com un tresor, ha arribat intacte fins als nostres dies. Es tracta del compositor català més important del segle XX i un dels més universals, però tot i això, en el 125è aniversari del seu naixement, no ha rebut el reconeixement merescut i la seva tasca gaudeix d’una meritòria encara massa tímida entre els estudiosos i investigadors.

L’Institut d’Estudis Vallencs ja ha enfilat l’agulla per contribuir a revertir aquesta realitat i dimecres va presentar un dels projectes més flamants dels darrers anys a l’entitat: l’Espai Gerhard. La proposta té com a eix principal de la missió la generació de coneixement a partir de la figura del compositor i el seu apropament a la ciutadania, a través de continguts, activitats i esdeveniments participatius i també interactius.

De fet, l’obertura de l’equipament cultural, previst per a després de l’estiu d’enguany, alienarà Valls amb Barcelona i Cambridge i situarà la ciutat com un dels tres punts de consulta indispensables per establir un diàleg ferm entre la música i els àmbits del compositor, en diverses profunditats i amb diferents públics, usuaris i encuriosits.

L’espai vallenc, a més, tindrà un al·licient que el faran únic i indissoluble de la seva ciutat natal. En aquest sentit, Robert Gerhard, 50 anys després de la seva mort, retornarà a la vida i esdevindrà el guia de tots i cadascun dels visitants, emprant la seva obra d'avantguarda, les diferents reflexions, vivències i els contextos històrics i culturals que el van acompanyar fins als últims dies.