Si hom agafa l’autobús a Tarragona i després el pren a Reus, la primera diferència que notarà serà a la butxaca. El bitllet senzill és un 20% més barat a la capital del Baix Camp que a Tarragona. Aquesta primera impressió genera una gran pregunta i un reguitzell de qüestions. La gran pregunta és òbvia: per què és més car agafar l’autobús pels tarragonins que pels reusencs? I el reguitzell de qüestions tenen a veure amb si està justificat pagar més pel mateix servei, el transport urbà. Mirem d’explicar-ho.
Anem a les dades objectives. Tarragona ofereix 19 línies de bus urbà diürnes i 3 nocturnes. Reus compta amb 12 línies. Des d’aquest punt de vista semblaria justificat pagar més pel mateix servei a Tarragona que a Reus. Valorem ara el servei. Tarragona té una flota de 65 autobusos, en inventari 59. El més nou és de 2015 i el més vell de 2004. El vehicle més nou, el de fa tres anys, va tenir un valor d’adquisició de 147.500 euros.
A finals de l’any passat, concretament el 2 de novembre, Reus Transport, l’empresa pública municipal reusenca que gestiona els autobusos de Reus, anunciava la publicació, al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, de la licitació del contracte per a la renovació completa de la flota de vehicles del servei de transport públic urbà. El comunicat emès aleshores explicava que «la flota de Reus Transport consta de 13 autobusos i 2 microbusos, amb una antiguitat mitjana de 9 anys». Ara paga la pena recuperar una informació que hem explicat dalt: l’autobús més antic que té l’empresa municipal de transports públics de Tarragona, l’EMT, té 14 anys d’antiguitat.
De 12 a 14 anys d'antiguitat a Tarragona
A Reus consideren, i així ho expliquen en el mencionat comunicat, que «tècnicament ara és un moment òptim per renovar flota amb l’objectiu de reduir el consum de combustible, estalviar en la partida de manteniment durant els primers anys de vida dels nous vehicles i reduir considerablement el temps d’immobilització al taller». Així doncs a Reus pensen que s’ha de començar el procés per renovar la flota de vehicles de transport urbà cada 9 anys, en tindran aproximadament 11 d’antiguitat quan es completi la renovació, mentre que la mitjana d’edat dels autobusos de l’EMT és de 12 a 14 anys.
En pocs mesos, la previsió és febrer de l’any vinent, Reus rebrà els primers 10 autobusos nous contemplats dins l’adjudicació del contracte de subministrament de tretze autobusos per al servei de transport col·lectiu urbà. El juny de 2020, les 3 unitats que faltarien per tenir la flota totalment renovada. També és destacable que l’empresa municipal de transport de Tarragona compta amb 177 conductors en plantilla mentre que a Reus Transport en tenen 40 en nòmina.
Anem resumint, a Reus tenen menys línies que a Tarragona, menys vehicles però més nous i ofereixen un preu per l’usuari considerablement més barat que a Tarragona. A Tarragona s’utilitza més de 4 vegades més l’autobús que a Reus, (més de 9 milions de viatgers a la capital per poc més de 2 a Reus). Tarragona disposa del «bitllet social», una bonificació del bitllet per a pensionistes i jubilats indiferentment del seu nivell de renda.