Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Llengua catalana

Carallots

L’Ajuntament de Valls ha demostrat que vol defensar l’ús de la llengua catalana  a capa i espasa. Per aquest motiu, ha impulsat una campanya controvertida i no exempta de polèmica per fomentar el català entre els adolescents de la ciutat. Segons la regidoria d’Educació i Política Lingüística, la iniciativa vol connectar amb la gent jove d’una manera directa i contundent i, davant de les crítiques i les sensacions que no han deixat ningú indiferent, l’objectiu sembla que s’ha aconseguit.

En els materials que s’han difós, prou atrevits si m’ho permeteu, predominen les formes ‘borde’, ‘pringao’, ‘pavo’ o ‘gilipollas’, que sovint substitueixen expressions tan genuïnes com torracollons, matat, figaflor o carallot, i que s’han deixat d'utilitzar per la forta influència del castellà. Davant d’aquest escenari, des de fa dies Twitter bull amb crítiques, i també elogis, dels errors i els encerts de la proposta. Segons els detractors, però, darrere de la iniciativa, que titllen d’ordinària i de mal gust, hi ha una institució pública que «només es preocupa promoure els insults i l’ús col·loquial i vulgar de la llengua».

El cert és que, si més no, sobta que una administració local amb les eines i els recursos que calen hagi plantejat, de manera tan superficial, una campanya de suport a una llengua que comença a agonitzar. En aquest sentit, l’àmbit d’actuació es redueix merament a redefinir quatre estirabots que usen uns adolescents que, segons els estereotips, ja són una colla de malparlats de mena.

També, davant de l’allau d’opinions sobre el tema, n’hi ha una que destaca per sobre de la resta. És el fet que, de ben segur, els continguts de la proposta podrien haver estat més ben treballats, reflexionats i sobretot compartits amb els agents i les entitats de la ciutat que des de fa dècades que treballen en matèria lingüística.

Finalment, l’eslògan «Si parles en català, utilitza el català» que defineix la campanya és prou desafortunat i excloent, i funciona com a colofó ideal davant d’aquesta polèmica. Si l’objectiu de la proposta és aconseguir que la ciutadania utilitzi correctament certes formes del català en detriment d’unes altres d’incorrectes, sembla que l’acció només convida els ja catalanoparlants a reivindicar la pulcritud de l’idioma. Així, si jo només parlés rus, interpretaria que aquesta campanya no m’interpel·la per tal de captar nous catalanoparlants, tot i que bona falta ens fa.