Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'entrenador del RC Deportivo, Fernando Vázquez, durant una roda de premsa

La lliçó del professor Fernando Vázquez

L'entrenador del RC Deportivo de La Coruña destaca per trencar el rol protocol·lari del món del futbol professional i expressar la seva opinió, de manera contundent, en diversos temes d'actualitat

Davant la possibilitat d'escriure el bitllet de TarragonaDigital sobre qualsevol temàtica, aquest dimecres m'he pres la llibertat de parlar de Fernando Vázquez. Per qui no el conegui, és l’entrenador  de l'històric RC Deportivo de La Coruña. Més enllà de la seva tasca professional en el món de l’esport, que ara l’ha dut a ressuscitar el club gallec i treure’l de les posicions de descens de Segona Divisió A, Fernando Vázquez és un tècnic atípic. En un àmbit com en el del futbol professional on pràcticament ningú es mulla en els temes d’actualitat i dóna la seva opinió, s’agraeix que aparegui una figura com la seva. Algú que diu el que pensa, sense remordiments i de forma clara. Una lliçó de personalitat. M’explico. 

«No vaig dir que el pin parental de VOX  era una merda, vaig dir que era una puta merda», aquestes van ser les declaracions de l’entrenador del club gallec ara fa unes setmanes. Podria haver matisat les declaracions. Treure ferro. Però no. Es va reafirmar en els seus principis i va mostrar una vegada més la seva opinió davant un tema d’actualitat. Òbviament, les paraules de l’entrenador podran agradar o no però s'agraeix que digui el que pensa.

La meva admiració per la personalitat d’aquest professor d’anglès de Batxillerat creix quan el passat dimecres 19 de febrer veig que La Voz de Galícia li fa una llarga entrevista d’una hora i trenta minuts. En bona part del vídeo s’analitza l’actualitat futbolística però quan arriba la pregunta del pin parental torna a deixar les coses ben clares. «Tinc el dret de donar la meva opinió sobre el que vulgui. Tot el món opina de futbol i sembla que jo hagi de ser entrenador únicament i, com si fos subnormal, anormal o paranormal, no pugui donar la meva opinió», expressava de manera contundent Vázquez.

«Jo entenc el perquè, que no m’he de crear enemics 'tontament'. Però jo dic: Per què m’he de crear enemics 'tontament' opinant? No et sembla que és d’una societat una mica malalta?», reflexionava el tècnic gallec. I no hi puc estar més d’acord. Malauradament però, sembla que en el món del futbol  hi hagi una barrera que impedeixi que futbolistes, entrenadors i professionals d’aquest esport no puguin expressar la seva opinió davant els temes d’actualitat. Lluny de posicionar-se, sempre s'opta per l'opció de no mullar-se i, en canvi, Fernando Vázquez fa tot el contrari.

Però des de la seva arribava al club gallec, Fernando Váquez no només ha parlat del pin parental. El tècnic també s’ha posicionat sobre el racisme  en els camps de futbol. Ara farà quinze dies, el futbolista Marega  de l'Oporto  va abandonar el terreny de joc en mig d'un partit per rebre insults racistes de l'afició rival local. Els companys d’equip van intentar frenar el futbolista, enlloc de mostrar suport, i inclòs l’àrbitre li va ensenyar una targeta groga. Finalment, l’entrenador el va canviar per un altre jugador i el partit va continuar com sinó hagués passat res. Davant aquests fets, Fernando Vázquez no té problemes en parlar obertament sobre aquest tema i apunta quina seria, per ell, la solució. A continuació, adjunto la transcripció sencera. No té pèrdua. 

«Em sembla una mica miserable l’actuació dels companys de Marega, de l’entrenador i de l’àrbitre. Crec que haurien d’haver tingut la reacció contrària. Però això ho ha d’arreglar qui ho ha d’arreglar. (...) «Qui ha de solucionar el problema? En primer lloc, la Federació  o La Lliga de Futbol Profesional  ha de prendre’s les coses seriosament. Però seriosament, seriosament. A partir d’aquí: entrenadors, jugadors, clubs, presidents.. Però ho esquivem perquè el tema és delicat. No ho sé, a mi em sembla que està clar. Està en la Constitució. No veig que molta gent protesti perquè passen aquestes coses que són anticonstitucionalistes. Discriminació per, per i per. Més clar que l’aigua. No ho sé, és trist i em dóna molta pena pel noi que ho va haver de patir. Queda’t, queda’t, queda’t, enlloc de dir: estem amb tu, que els donin pel cul i marxem. Perds un partit, però que ho faci un club un dia. Perds un partit? L’Oporto? Va segon, no? Doncs això, a veure que passaria, a veure qui s’arrisca a donar el primer pas».

Però realment. El motiu que m’hagi decantat per dedicar el bitllet d’aquest dimecres al professor Fernando Vázquez són les declaracions que va fer l’entrenador del RC Deportivo  aquest darrer cap de setmana a Radio Galega en defensa del gallec. El tècnic va explicar que venia de fer una entrevista i que va preguntar al corresponsal si podia ser en gallec. El periodista va respondre que era per tot l’Estat en què Vázquez va respondre que «hauria de ser normal fer entrevistes en gallec. Quan la gent entengui que aquí es parlen altres llengües oficials, deixarà de ser estrany». Una nova lliçó, i no la darrera, del professor Fernando Vázquez.