Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Montblanc ha adaptat les visites guiades a espais patrimonials com la Muralla.

Molt més que muralla

Montblanc és coneguda, arreu del Principat, pel seu patrimoni artístic i arquitectònic d’origen medieval. Destaca, com a monument més emblemàtic, el recinte emmurallat, format pel conjunt de torres, portals i muralles que envolten el nucli històric de la vila ducal. Aquest patrimoni està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monument històric i el conjunt intramurs com a conjunt històric.

Aquesta catalogació, a vegades, pot eclipsar altres realitats i elements que, per si sols, amaguen una autonomia imperant. En la majoria de casos, són construccions i edificis molt més recents, que gaudeixen, a tot estirar, de poc més de dos segles de vida. El fet interessant d’aquests immobles, a banda del cert interès artístic que puguin tenir, és que el pas del temps i la perdurabilitat en l’imaginari montblanquí els han convertit en els autèntics testimonis d’una part importantíssima de la història moderna de la vila.

Casa Sugranyes, a tocar de la muralla de Santa Tecla, és un d’aquests exemples. La seva construcció data de finals del segle XIX i l’edifici encara explica, avui, l’esplendor i la puixança econòmica que va viure la capital de la Conca de Barberà gràcies a la prosperitat en els negocis del vi i dels aiguardents. Malauradament, però, des de 1997 la finca es troba afectada per un pla general que dona prioritat a l’alliberament de la  muralla i la conversió del solar en una zona verda. Per tant, i amb tota probabilitat, a mitjà termini la casa podria desaparèixer després de culminar el procés d’expropiació que l’Ajuntament ha iniciat amb la propietat.

No obstant això, aquesta casa és un cas ben singular i únic a la vila, ja que es troba desplaçada uns 25 metres enllà de la muralla i, per tant, aquest tram ja està totalment alliberat, és visible i és visitable a nivell turístic. Per aquest motiu, resulta evident que els dos elements poden conviure a la perfecció i, fins i tot, es complementen en una suposada visita turística, ja que la muralla i la casa expliquen dos moments concrets de la història de la vila i de la seva evolució social, econòmica i cultural.

Menys sort va tenir, fa poc més de dos anys,  cal Contijoch, situada a la muralla de Sant Francesc. En aquest cas, el casal va ser adquirit pel consistori montblanquí i enderrocat sense contemplacions, després que el projecte passés per diverses fases, centrades, en gran part, en la mateixa polèmica que Casa Sugranyes. En aquell cas, però, l’edifici sí que estava adossat al tram de la muralla que es volia alliberar i actualment ja és història, tot i estar protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.