Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 de Valls han fet un salt conceptual en el terreny de la cultura popular. S'abandona el propòsit quantitatiu per a reforçar la filosofia qualitativa del contingut que es vol mostrar. Així, la proposta de la comissió participativa per al 24è desenari parteix d'una única mostra que s'estructura en quatre blocs, entre el dissabte 5 i el diumenge 6 de febrer.
Aquests quatre eixos pretenen mostrar diferents disciplines que existeixen en l'àmbit festiu dels Països Catalans. Per exemple, la ritualitat entorn de la religiositat popular, la sàtira, el foc i la festa patronal. Per això, durant tot el cap de setmana, a la capital de l'Alt Camp s'hi podran veure expressions festives de tota mena que es duen a terme durant el curs d'un any natural.
Per exemple, el cant de la Sibil·la de la Seu de Palma de Mallorca, la Dansa de la Mort, els gegants Bojos del Carnaval de Solsona o els Angelets d'Ontinyent. També, el Drac de Vilafranca, el ball de Diables de l'Arboç, la Magrana del Corpus de València o els Gegants de la Ciutat de Barcelona.
Com a fet destacat i en la línia del pas endavant que s'ha fet, aquestes mostres partiran d'una exposició que s'inaugurarà el dilluns 24 de gener a la Biblioteca Popular de Valls. En aquest espai es podran visitar i observar detingudament tots els elements que actuaran al carrer. L'objectiu d'aquesta exposició, que estarà oberta durant els deu dies de les Decennals, no és altre que el de contextualitzar i explicar aquests fets festius singulars i que poden ser desconeguts pel públic abans de ser vistos en les actuacions.
Alhora, i com un annex màgic, també entrarà en funcionament de manera complementària una altra mostra festiva de caràcter local. Es tracta de la proposta «Un tomb més: les Decennals que van ser», ubicada al Pati de Sant Roc. En aquest cas, ha estat impulsada per l'Institut d'Estudis Vallencs.
Es tracta d'una exposició singular amb elements i objectes representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls que han format d'alguna manera de diverses Festes Decennals del segle XX. Aquestes relíquies festives formen part del fons del Museu de Valls i la mostra permetrà donar a conèixer un material del tot inèdit que molts vallencs i vallenques no hauran vist mai més enllà de fotografies antigues.