Reunió de Torra, Aragonès i Budó amb els partits i entitats independentistes el 15 de gener del 2020

El bloc independentista pacta tractar l'autodeterminació a la taula de negociacions amb el govern

Partits i entitats independentistes s0han runit aquest dimecres per preparar la taula de negociació amb l'Estat

El bloc independentista s'ha reunit aquest dimecres per tal de determinar els punts a tractar en la taula de negociació amb l'Executiu del PSOE  que es durà a terme abans que finalitzi el mes de gener. En la reunió han assistit diversos representant dels partits que formen el bloc: Albert Batet i Elsa Artadi, per part de JxCat; Marta Vilalta i Josep Maria Jové, els negociadors d'ERC amb el PSOE; Carles Riera i Mireia Vehí de la CUP; el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, Pep Cruanyes de l'ANC i Toni Comín,  pel Consell per la República, participa per videoconferència.

El president de la Generalitat Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó  han estat els representants del Govern que han assistit a la reunió al Palau de la Generalitat amb els partits i entitats independentistes.

Autodeterminació i amnistia

Tots els assistents han coincidit que l'autodeterminació i l'amnistia  pels presos polítics que estan a la presó des del 2017 són els punts prioritaris a presentar a la mesa de negociació amb el PSOE, segons recull 'el Periódico'. En l'acord es destaca el reconeixement de l'existència d'un conflicte polític  i el de la imatge cap Europa. En el document intern d'ERC s'assenyala doncs que l'acord assolit «permet demostrar que l'independentisme vol el diàleg» i s'afegeix que si el diàleg fracassa «serà per la falta de valentia democràtica del govern espanyol».

Els republicans també destaquen que  l'autodeterminació ha de passar per un referèndum  «perquè s'ha d'escoltar la veu del poble de Catalunya que és sobirà per decidir a través d'una consulta vinculant». Per la seva part, la CUP ha assenyalat que el diàleg no podrà ser igual mentre «l'Estat continuï vulnerant drets, reprimint la dissidència i ignorant que la resolució del conflicte passa pel necessari reconeixement del dret a l'autodeterminació». Per això demana «concretar mecanismes» per poder exercir aquest dret.

També et pot interessar...