Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

El BOE confirma la pròrroga fins a setembre dels ERTO

També s'allarga la prestació extraordinària per a autònoms afectats per la crisi

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats
En el Consell de Ministres d'aquest matí s'ha aprovat prorrogar els ERTO   | ACN

El  Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat aquest dissabte el reial decret llei aprovat en el Consell de Ministres que prorroga fins al 30 de setembre els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) associats a la Covid-19 i la prestació extraordinària per a autònoms l'activitat dels quals s'hagi vist minvada amb la crisi.

Totes dues pròrrogues són fruit de les negociacions  que ha mantingut el govern, en el primer cas, amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme i, en el segon, amb ATA, UPTA i Uatae.

En el  Reial decret llei destaquen  dues mesures en relació als ERTO: el manteniment de força major total  per a les empreses que encara no han tornat a l'activitat i la possibilitat que les empreses que es vegin obligades a tancar de nou per culpa d'un rebrot del coronavirus puguin acollir-se a aquests procediments.

ERTO de força major i causes objectives

Als ERTO de força major  total vigents actualment se'ls aplicarà una  exempció en les cotitzacions  empresarials del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre en el cas d'empreses amb menys de 50treballadors. Per a les empreses amb més de 50 empleats, l'exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre. Aquests percentatges són menors que els establerts fins al 30 de juny, que eren del 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50, però a canvi aquesta figura no desapareix amb l'arribada del 30 de juny.

En el cas d'empreses que actualment estan actives  però que es vegin obligades a tancar a conseqüència d'un rebrot  del virus, es permetrà que puguin acollir-se a un ERTO  de força major total, que comptaria amb una exoneració de quotes per a les empreses del 80% si la seva plantilla és inferior a 50 treballadors i del 60% si té més de 50 treballadors.

Per als ERTO de força major parcial i els de causes objectives (tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció), les exoneracions a les empreses serien les mateixes: per a les empreses de menys de 50 treballadors aconseguirien el 60% pels treballadors que tornessin a l'activitat i el 35% pels quals seguissin en el ERTO, mentre que per a les de més de 50 treballadors serien del 40% per cada treballador que es reincorporés al seu lloc i del 25% pel qual seguís en el ERTO.

Els ERTO de causes objectives passarien així a tenir exempcions de quotes, abans només aplicables als ERTO de força major. L'objectiu és facilitar la transició dels segons als primers ara que  ja ha finalitzat l'estat d'alarma. Així, les empreses i entitats afectades per ERTO de força major hauran de  procedir a reincorporar als treballadors, prevalent els ajustos en termes de reducció de jornada.

Les  prestacions per desocupació associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència i que impliquen 'comptador a zero') es mantindran  fins al 30 de setembre, excepte les dels fixos discontinus, que es prolongaran fins al 31 de desembre.