Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest 28 de juliol del 2020

L'Estat dona 48 hores a Madrid per aplicar les restriccions que Ayuso es nega a acceptar

La presidenta madrilenya assegura que els criteris s'han establert perquè afectin només Madrid i creu que «destrossen» la Comunitat
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest 28 de juliol del 2020
L'Estat dona 48 hores a Madrid per aplicar les restriccions que Ayuso es nega a acceptar | ACN

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat l'ordre del Ministeri de Sanitat que obliga a confinar Madrid i nou municipis més. L'ordre restringeix la mobilitat a municipis de més de 100.000 habitants que superin una incidència acumulada de més de 500 casos per 100.00 habitants, tinguin més d'un 10% de PRC positius i un índex d'ocupació de les UCI superior al 35%.

A la pràctica afecta només Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz. El text especifica que és «d'obligat compliment» per a totes les comunitats i ciutats «amb independència del sentit del seu vot», ja que Madrid hi va votar en contra. També concreta que les mesures s'han d'aplicar en un termini de 48 hores.

La proposta es va votar al Consell Interterritorial de Salut i va rebre 13 vots a favor, cinc en contra i una abstenció. Hi van votar en contra Madrid, Galícia, Andalusia, Ceuta i Catalunya, tot i que la última per motius diferents. Amb l'entrada en vigor de l'ordre, també es redueixen les reunions a sis persones, a un terç en llocs de culte i s'imposen restriccions d'aforament.

D'altra banda, l'ordre estableix que les mesures que contempla s'hauran d'aplicar «en un termini màxim de 48 hores» des del moment de la notificació en el cas de comunitats o ciutats on ja es compleixin els requisits. En el cas que alguna altra comunitat o ciutat entri en els supòsits, disposarà també de 48 hores per aplicar les mesures des del moment en que tingui coneixement de la concurrència de les circumstàncies. 

Cada comunitat afectada i el Ministeri de Sanitat revisaran «setmanalment i de manera conjunta» la situació epidemiològica dels municipis als que s'apliqui la declaració d'actuacions coordinades. «En el marc d'aquesta relació bilateral es valorarà la modificació de l'àmbit d'aplicació de les mesures contingudes en la declaració, sempre i quan s'observi una reducció suficient de la incidència acumulada en els termes establerts i tenint en compte els factors de correcció que poguessin afectar-la», afegeix. 

Ayuso diu que el pla del Ministeri de Sanitat «destrossa Madrid sense criteri»

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, considera que el pla que el Ministeri de Sanitat ha elevat a ordre ministerial d'obligat compliment per confinar perimetralment Madrid i nou municipis més de la Comunitat «destrossa Madrid sense criteri».

En declararacions a Esradio, Ayuso ha assegurat que Madrid ja té «un pla molt clar» que «està funcionant per ell mateix» i que passa per «detectar qui està contagiant» i permetre que «el 99% restant» actuïn amb normalitat. Segons Ayuso, el govern espanyol té «pressa per imposar-ho tot» però la Comunitat creu que cal trobar «fórmules intermitges» per no «tancar-ho tot».

Segons Ayuso, la formula que funciona és la que s'implanta als Estats Units: «Test ràpids, quarantena i que la vida segueixi». «No sé si és perquè això funciona, si té a veure amb Catalunya», ha dit, però «jo no cauré a deixar intervenir una autonomia amb la justificació del consens».

Segons la presidenta de la Comunitat de Madrid, els paràmetres del Ministeri «estan fets perfectament perquè només s'apliquin a la Comunitat de Madrid». L'acord del Consell Interterritorial, ha dit, no pot «imposar res» a Madrid i per tant el seu govern ho està «estudiant» amb els serveis jurídics.