Muntatge Txernòbil i Putin

La 'bogeria' de l'exèrcit rus a Txernòbil que pot acabar amb l'ofensiva de Putin

L'ofensiva russa va poder patir greus conseqüències a Ucraïna

La guerra que protagonitzen Rússia i Ucraïna s'ha convertit en un autèntic estira-i-arronsa. Després de gairebé dos mesos des que va començar la baralla ningú sembla satisfet, i molt menys Vladimir Putin.

El que semblava un conflicte bèl·lic de poc de temps s'ha allargat molt, i això provoca la mort de molts civils de manera injusta. A més, el país ucraïnès està sent destrossat pels soldats russos.

Tot i això, ha arribat a orelles del president rus una notícia que no li agradarà res. I és que el seu exèrcit s'ha exposat a un risc molt més gran que Ucraïna. Estem parlant de Txernòbil i la seva perillosa radioactivitat.

Imatge de la central nuclear de Txernòbil.
La central nuclear de Txernòbil en l'actualitat. | Cedida

 

Rússia es va fer amb Txernòbil, i això pot ser la seva ruïna

La CNN ha aconseguit obtenir accés exclusiu a la planta d'energia nuclear de Txernòbil per primera vegada des que les forces ucraïneses van aconseguir reprendre'n el control. Recordem que l'ofensiva russa va aconseguir les instal·lacions durant un mes, i ara l'han abandonada.

 

Així mateix, ara sorgeix el dubte de si els soldats russos han patit alguna seqüela. I és que van entrar a la planta sense cap mena de protecció, per la qual cosa van estar perillosament exposats a la radiació.

Tot i que, tal com apunten diversos funcionaris de Txernòbil, van estar a la sala que menys risc pot patir, una exposició constant pot provocar greus conseqüències.

Una 'bogeria' en lletres majúscules

El ministre d'Energia d'Ucraïna, German Galushchenko, no ha dubtat a pronunciar-se sobre aquesta situació estranya. No entén com els soldats russos van poder cometre una atrocitat com aquesta.

És per això que considera l'acció de l'exèrcit de Vladimir Putin com una autèntica «bogeria». Es van endinsar al Bosc Vermell, un dels llocs més radioactius del món, com si res, sense pensar que les seves vides corrien greu perill.

És més, la zona rep aquest nom perquè els arbres del lloc es van tenyir de color vermell a causa de la radioactivitat despresa a la catàstrofe de Txernòbil el 1986.

Pla aeri de la central nuclear de Txernòbil
Els soldats russos van entrar a Txernòbil sense cap mena de protecció | Twitter

 

L'exèrcit rus va actuar inconscientment

Els treballadors de la central nuclear també han deixat certes declaracions a Reuters. Afirmen que els soldats, quan es van instal·lar a la planta, van aixecar núvols de pols radioactiu, que podrien haver inhalat i causat radiació als seus cossos.

El Bosc Vermell és una zona inhabitable fins i tot per als mateixos funcionaris de Txernòbil. «Ningú hi va, per l'amor de Déu. No hi ha ningú allà», va assegurar el director general, Valery Seida.

Una altra de les teories que tenen els treballadors és que els soldats russos potser no eren conscients que es trobaven dins de la planta d'energia nuclear. Pensaven que estaven en una «infraestructura crítica. No tenien idea de quin tipus d'instal·lació es trobaven».

Pla detall soldat rus
Els soldats russos van actuar inconscientment i van poder exposar-se a alts nivells de radioactivitat | Canva

 

Vladimir Putin ha esclatat després de conèixer la notícia

Segons ha informat el soldat Ihor Ugolkov, l'ofensiva russa «ha anat al Bosc Vermell i han portat material radioactiu a les sabates. Altres llocs estan bé, però la radiació ha augmentat aquí, perquè vivien aquí», ha apuntat.

És més, el militar va assegurar que el Kremlin, en retirar-se de Txernòbil, «es va emportar una mica de pols radioactiva». Els soldats de Vladimir Putin van actuar inconscientment, i això els va poder generar un disgust.

Per tant, funcionaris ucraïnesos han mostrat imatges on s'aprecien trinxeres excavades pels russos al Bosc Vermell. A més, van trobar una caixa de menjar militar rus amb nivells de radiació «50 vegades superiors als valors naturals».