Ús i característiques del bolet medicinal Ganoderma lucidum o reishi

Descobreix tots els beneficis d'aquest producte natural

.
Els bolets reishi o Ganoderma lucidum tenen molts usos medicinals | Cedida

   

A l'Àsia s'utilitza molt el bolet medicinal anomenat Ganoderma lucidum, amb l'objectiu de posar remei a diverses afeccions a nivell mèdic, com ara —i entre altres— la hipotensió, l'asma, la hipercolesterolèmia o, fins i tot, els refredats. Entre les virtuts més importants que presenta, podem destacar-ne les propietats antivirals i antitumorals que alguns li atribueixen.

 

Si vols descobrir més coses relacionades amb aquest bolet, avui et parlarem de què és exactament i quins usos té el bolet reishi o Ganoderma lucidum, de les seves principals propietats, de les reaccions adverses que podria originar i de les precaucions que hauríem d'adoptar a l'hora de prendre'n.

 

En què consisteix el Ganoderma lucidum?

Anomenat també ling zhi —en xinès— o bolet reishi, el Ganoderma lucidum és un dels bolets medicinals que consta de més popularitat al Japó, la Xina i els Estats Units. 

 

Es tracta d'un bolet que és molt difícil de trobar a l'Àsia en estat silvestre. De fet, a l'antiga Xina s'apreciava tant que s'anomenava «elixir de la vida» i estava reservat per a l'ús dels emperadors. Més endavant, durant els anys 1970, els japonesos van aconseguir-lo conrear de manera exitosa.

Habitualment, el creixement d'aquesta mena de bolet es produeix ben a prop dels troncs dels arbres, i se'n fa servir el miceli, les espores i el capell per als usos medicinals. A més, cal destacar que el seu capell normalment és de colors i té un aspecte brillant, dur i asimètric.

En concret, poden ser de color verd, blanc, negre, vermell, violeta i groc, en funció de les condicions de l'ambient en què es produeix el seu creixement. S'ha arribat a especular, a més, que el color pot indicar que es tracta d'un bolet més eficient o potent a l'hora de tractar una classe d'afecció concreta.

 

Com es prepara i consumeix?

Normalment, aquest bolet s'obté a través del conreu i no en estat silvestre. Existeixen diverses preparacions per al seu consum, des de la forma sencera —fresca o seca— fins a la forma d'extracte, de càpsula, de tauleta o de solució oral, passant pel format de grànuls de cafè o de bosseta de te per fer-ne infusions.

 

El dosatge habitual de bolets reishi que s'aconsella prendre són entre 1,8 i 2,4 grams diaris, quan es pren en format càpsula. Això no obstant, aquest dosatge pot tenir una variació molt important segons l'afecció que es vol tractar i la part i força del bolet al qual es recorre.

 

 

Virtuts del Ganoderma

En medicina asiàtica, el bolet Ganoderma lucidum és un dels extractes que més s'utilitza i que més transcendència té. Es pot fer servir en gairebé tots els sistemes que té l'organisme, i no només se li atribueixen virtuts a nivell físic, sinó que igualment es pensa que té la capacitat de crear un estat de calma en tothom qui l'ingereix i d'incrementar l'energia espiritual, segons els taoistes i alguns altres cercadors espirituals del continent asiàtic.

 

Entre altres avantatges per a la salut, es pensa que té la virtut de contribuir a fomentar el benestar a nivell emocional, mitigar els nervis, retardar i prevenir la senilitat i afavorir la memòria. Igualment, hi ha estudis que li atribueixen les qualitats de regulador o adaptogen natural, cosa que implica que si el sistema immunitari de l'individu té un excés d'activació es dedica a inhibir-la i, si no està prou activat, ajuda a estimular-lo.

 

Als bolets reishi, a banda de vincular-los amb beneficis per al sistema immunitari del cos, també se'ls ha relacionat amb una activitat antivírica i amb propietats antitumorals. Diversos estudis afirmen que el Ganoderma lucidum és un inhibidor de l'apoptosi —que és el procés d'autodestrucció de les cèl·lules— que poden patir els glòbuls blancs. Igualment, aquest bolet també disposa de nutrients essencials com ara el magnesi —abreujat amb el símbol Mg—, el germani —Ge—, el calci —Ca— o el potassi —K.

 

Per últim, cal destacar que la investigació a nivell científic ha demostrat que els compostos que formen part dels bolets reishi ajuden a fer baixar el nivell de sucre a la sang i, de la mateixa manera, fan que es redueixi la coagulació de les plaquetes de la sang, cosa que podria ajudar a entendre les virtuts que se li atribueixen contra l'ateroesclerosi i l'accident cerebrovascular.

 

Aquests bolets es fan servir per tal de millorar el benestar de les persones
Aquests bolets es fan servir per tal de millorar el benestar de les persones | Mònica Bertran / Pixabay

 

Quins usos tenen els bolets reishi?

Aquests bolets medicinals es prenen a l'Àsia sobretot per tal d'ajudar en la lluita contra el càncer i, després de la quimioteràpia, per ajudar a l'estimulació del sistema immunològic del pacient.

 

Igualment, el Ganoderma lucidum es fa servir per al tractament dels símptomes de diverses malalties de tipus viral, com ara les aftes o els refredats, així com per al tractament del lupus eritematós sistèmic i de la miastènia greu, dues malalties autoimmunitàries.

 

L'extracte de Ganoderma lucidum habitualment també serveix per tal de tractar problemes relacionats amb el sistema nerviós, per mitigar l'estrès, solucionar els problemes d'insomni, calmar els nervis, reforçar l'enfocament i la determinació i fer desaparèixer l'esgotament nerviós.

 

Hi ha diverses investigacions que han revelat com diversos components d'aquests bolets gaudeixen d'uns efectes antihistamínics potents que ajuden a frenar el desenvolupament de reaccions de tipus al·lèrgic i, a banda, poden contribuir a gestionar diferents patologies que es vinculen amb el sistema circulatori, entre les quals trobem:

 

 • asma bronquial

 • rinitis al·lèrgica

 • al·lèrgies

 • vertigen

 • ateroesclerosi

 • arrítmia cardíaca

 • malaltia coronària

 • pressió de la sang alta

 • pressió arterial baixa

 • nivells de sucre a la sang alts

 • colesterol alt

 

Més usos

Els bolets reishi, igualment, poden fer-se servir per al tractament de moltes altres afeccions, tot i que en aquests casos no té gaire o gens evidència a nivell científic. Entre altres problemes de salut, ens referim a aquests:

 

 • diarrea

 • gastroenteritis

 • inflamació renal

 • rampes durant la menstruació

 • càlculs biliars

 • acne

 • restrenyiment

 • disfunció erèctil

 • pèrdua de cabells

 

Possibles reaccions adverses i precaucions

Tot i que no es té constància de cap reacció tòxica relacionada amb el consum d'aquests bolets, els individus que sovint mostren alguna mena de reacció al·lèrgica amb altres bolets poden desenvolupar-ne també amb els bolets reishi.

 

Igualment, si es prenen dosis molt grans d'aquest producte —entre 2 i 9 grams— amb regularitat en períodes llargs, entre 3 i 6 mesos, es poden produir símptomes diversos com ara diarrea, hemorràgies nasals, marejos o malestar a l'estómac.

 

Possibilitats d'interaccionar amb alguna altra substància

No es té constància de cap interacció dels bolets reishi amb altres bolets o herbes. Això no obstant, pel que fa als medicaments, cal remarcar que s'han descobert interaccions perjudicials amb un anticoagulant anomenat warfarina.

 

 

Igualment, com que la pressió arterial pot baixar a causa del consum d'extracte de Ganoderma, els metges haurien de supervisar el consum d'aquesta mena de bolets en els casos dels individus que prenen algun antihipertensiu —és a dir, un fàrmac que serveix per tal de reduir la pressió de la sang.

 

 

Referències bibliogràfiques:

 • Davidson, T., i Frey, R. J. (2005). Ganoderma. In J. L. Longe (Ed.), The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine (2nd ed., Vol. 2, pp. 804-807). Detroit: Gale.


Comentaris

envia el comentari