Els usuaris de bombones de butà rebien de bon grat les últimes notícies sobre les modificacions en el preu. Fa uns dies, canviava el valor d'aquest tipus d'envasos que encara compten amb molts clients al país.
Com sol ser habitual, cada dos mesos hi ha una revisió del preu. En concret, les actualitzacions entren en vigor el tercer dimarts del mes corresponent, que sol obeir a mesos imparells. L'últim cop que s'havia variat va ser al gener.
A partir d'ara, la tradicional bombona taronja de 12 o 12,5 quilos costa 16,79 euros. Això implica una reducció de 0,87 euros en relació amb el valor imposat el 17 de gener passat, que va ser de 17,66 euros. Aquestes tarifes es revisaran mitjançant una resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines. A través seu es determina el valor màxim dels gasos liquats del petroli en envasos de 8 a 20 quilos. Això també inclou les bombones.
Quant poden variar els preus com a màxim?
La revisió de tarifes es duu a terme de manera bimestral. Les variacions de preu d'aquest tipus de recipients són limitades al 5%. Per tant, no podran créixer ni baixar per sobre d'aquest percentatge.
Després que esclatés el conflicte a Ucraïna, el cost de l'energia es va disparar i va obligar el govern a prendre mesures. El Reial decret llei 20/2022 va limitar el preu màxim de la bombona fins al pròxim 30 de juny de 2023. Per això, va prendre com a referència els 19,55 euros, que és el valor establert per la resolució de 12 de maig de 2022.
Quant de temps es mantindran els 16,78 euros?
El preu de la bombona de butà es va rebaixar fa uns quants dies i es mantindrà així fins al 17 de maig. Per tant, fins a aquesta data es podrà adquirir a 16,78 euros. Des del començament d'any es pot apreciar una caiguda en els preus. El valor d'aquest tipus d'ampolles està condicionat al preu del propà i del butà al mercat internacional. Però, també a l'evolució de canvi eurodòlar i a l'encariment dels ports.
És clar que ens trobem davant d'un tipus d'energia que es troba en reculada. S'usa sobretot com a alternativa al gas natural en aquells nuclis urbans o poblacions sense accés a la xarxa de gas natural. A hores d'ara, es consumeixen de mitjana a l'any uns 64,5 milions d'envasos d'aquestes característiques.
Des del 2010 fins al 2021 se'n va reduir l'ús una mica més del 25%. Algunes fonts asseguren que s'ha aconseguit estabilitzar durant els últims temps, sobretot perquè es considera un mitjà d'energia més econòmic que altres, que permet controlar millor la despesa.
El preu de la bombona a Repsol i Cepsa
Avui dia resulta complicat trobar-se el butaner pels carrers de la nostra ciutat distribuint les bombones. El més senzill i còmode és acostar-se fins a una benzinera de Repsol o Cepsa.
Els que decideixin anar fins a les estacions de servei de Cepsa tindran la possibilitat d'adquirir-les a un preu d'entre 23 i 24 euros. Però, el valor final estarà condicionat a la localització de la benzinera i al client. Acostumen a ser més econòmiques en aquelles àrees on faci més fred.
Les que es comprin a les instal·lacions de Repsol poden resultar una mica més barates. S'estan abonant a un preu de 22,70 euros, assenyala el diari Las Provincias. És entre un i dos euros d'estalvi. Tot i això, també són 500 grams menys, per la qual cosa el seu ús s'escurçarà uns 5 dies. Això sí, l'empresa sol oferir campanyes de descompte amb força freqüència.