Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
l

El bon temps d’aquests dies també ens porta espectacles i curiositats al cel

Amb l’anticicló també poden aparèixer fenòmens meteorològics i efectes òptics molt curiosos

l
Halo solar vist des d'Olèrdola, Alt Penedès | Fran Lorenzo

De ben segur que aquests dies molts de vosaltres haureu pogut veure postes de sol rogenques, halos solars, fums estancats o fins i tot boira espessa. Aquests són els principals ingredients quan tenim l’anticicló al damunt durant la tardor i, especialment, després d’un episodi de pluges intenses i generals com va ser el de la setmana passada.

Halos solars o ‘parhelis’

Aquests dies ja s’han observat molts halos solars o científicament també anomenats ‘parhelis’. Aquest fenomen òptic es deu al reflex de la llum solar amb els núvols alts. Aquests núvols estan compostos per cristalls de gel i actuen com un mirall quan la radiació solar incideix de forma perpendicular  a les seves partícules de glaç durant la sortida o la posta de sol, quan és més fàcil d’observar. En definitiva, és per aquest motiu que només es poden veure amb els núvols alts, ja que són els únics formats per cristalls de gel.

Al llarg de les properes jornades, seguirem amb la mateixa tònica. El pas de borrasques atlàntiques poc actives serà el que protagonitzarà el cap de setmana llarg de Castanyada. Per tant, a Catalunya, ens seguiran arribant aquests núvols alts que afavoriran les postes de sol rogenques i als halos solars.

Boira espessa

L’altre factor a destacar de l’anticicló són les boires i, la primera situació, ha arribat abans i tot del normal al pla de Lleida. És més típica a partir de la segona quinzena de novembre però enguany, el fort temporal de pluges que vàrem tenir la setmana passada i la posterior arribada de l’anticicló han provocat que tota la humitat quedi estancada i ja tinguem els primers dies de boira persistent al pla de Lleida.

En aquest cas però, la boira durarà poc. El mateix pas de borrasques atlàntiques, que comentàvem de cara als propers dies, farà que el vent de mestral s’intensifiqui i, per tant, escombrarà tota la humitat emmagatzemada d’aquests dies a la depressió de l’Ebre.

 

Curiositats de la inversió tèrmica

Les irregularitats termomètriques són el darrer aspecte clau de l’anticicló. L’absència de corrents a tots els nivells atmosfèrics i les altes pressions (comes fora) fan que l’aire fred quedi estancat a les valls mentre que l’aire càlid, que és menys dens, tendeix a quedar per sobre, a les zones més elevades.

e
Imatge de fums que no poden dissipar-se atrapats a les valls | Carles Illa / MeteoMoià

Freqüentment, quan hi ha anticicló observem que  fums de fàbriques, xemeneies o cremes de rostolls no ascendeixen sinó que es queden estancats ben a prop del terra de forma horitzontal. Això passa perquè quan els fums troben aquest aire més càlid per sobre, no poden seguir ascendint, s’estanquen i es veuen obligats a expandir-se horitzontalment en cerca d’aire més fred altra vegada.

Sense anar gaire més lluny, aquest matí la inversió tèrmica ha estat molt destacable  a tot el país. És per això que moltes boires s’han repetit i, fins i tot accentuat, respecte a les jornades anteriors. A continuació, us deixem amb un llistat de temperatures mínimes curioses d’avui:

  • La Molina 1.600m: 6ºC / Das 1.000m: 0ºC
  • Barcelona 400m (Fabra): 18ºC / Barcelona 50m (Sant Andreu): 14ºC
  • Montserrat 915m (Sant Dimes): 15ºC / Vacarisses 400m: 7ºC
  • Santuari de Queralt 1200m: 13ºC / Guixers  750m:  2ºC
  • La Mussara 1000m: 13ºC / Prades 900m: 4ºC
  • L’Ardenya-Cadiretes 505m: 17ºC / Llagostera 150m: 8ºC

També et pot interessar...