Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Veïns de Bonavista sondegen a les xarxes el suport a la «independència del barri»

La iniciativa es troba en estat embrionari. L'associació de veïns de Bonavista tractarà el tema en «la pròxima reunió de la junta»

La nova església de Bonavista ja està enllestida.
La nova església de Bonavista ja està enllestida. | Josep M. Llauradó.

 

Bonavista podria esdevenir la nova Canonja pel que fa a la seva relació amb Tarragona. Almenys aquesta és la idea que tenen al cap els impulsors de la pàgina de Facebook 'Bonavista Información'. «Estem cansats de l'Ajuntament i volem deixar de ser un barri pobre per passar a ser un poble ric», apunten els administradors de la pàgina que recull el dia a dia del barri de Bonavista.

Segons l'Idescat, Tarragona té 131.507 habitants a data de finals de l'any passat. D'aquests, 8.909, segons dades de l'ajuntament de Tarragona, estan empadronats al barri de Bonavista, dada que suposa que al barri hi ha el 6,7% de la població de Tarragona capital. Aquesta dada, el fet que són 3.000 veïns que la Canonja que és municipi des de l'any 2010, i que «comptem amb el segon mercat ambulant més gran d'Europa», fa que els veïns rere 'Bonavista Información' estiguin documentant-se sobre quins serien els passos a seguir per tal de gaudir de la categoria de municipi que, segons la llei de bases de règim local 7/85, implica «autonomia per a la gestió dels seus interessos i personalitat jurídica plena».

El menysteniment de l'Ajuntament de Tarragona

Com tot procés de separació, s'inicia per motius purament emocionals:«ens sentim poble, i funcionem com a poble, i a més a més patim un menysteniment constant, des de fa molts anys, per part de l'ajuntament» L'associació de veïns de Bonavista, en declaracions a TarragonaDigital, ha explicat, preguntada sobre aquesta iniciativa, que «la vam veure ahir al Facebook i no en sabíem res però la traslladarem a la junta per tractar-la». Així mateix, també des de l'associació, s'ha volgut deixar clar que no hi ha «cap mena de relació» amb els administradors de 'Bonavista Información'.

Fora de l'associació, els veïns consultats reben la proposta majoritàriament de manera positiva, havent-hi aquells que aposten per «unir-nos amb la Canonja» i aquells que es prenen amb una certa distància la iniciativa, expressen dubtes de «la viabilitat d'una Bonavista independent», però entenen i comparteixen «el malestar pel tracte que rebem de Tarragona, que només ses recorden dels barris quan hi ha eleccions».

El cas de la Canonja

El 30 d'octubre de l'any 2010, la Canonja  esdevenia el 947è municipi de Catalunya en entrar en vigor la llei de creació del municipi de la Canonja aprovada pel Parlament de Catalunya. Era el punt final a 45 anys d'annexió a Tarragona en forma de barri. Va ser un procés que va començar a finals dels anys 90, 1998 amb la constitució de la Plataforma per la Municipalitat, i va durar dotze anys. Durant aquest temps sempre va comptar amb el consens polític necessari i per la plaça de la Font de Tarragona, la seu de l'ajuntament tarragoní, actor bàsic per a la independència de la Canonja, van passar dos alcaldes: Joan Miquel Nadal, CiU, i Josep Fèlix Ballesteros, PSC. 

Una de les principals fonts d'ingressos de la Canonja són els impostos de caràcter municipal que les grans empreses químiques del polígon sud han deixat de pagar, per un acord entre Tarragona i la Canonja, a Tarragona i han passat a pagar al municipi canongí. Les quantitats que ingressa el municipi han permès el pas de «barri pobre a poble ric», al qual pot arribar a aspirar ara Bonavista.