Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un carret al passadís d'un supermercat i una dona amb cara d'estar flipant

Les botigues i supermercats, en alerta pel canvi que han notat en els seus clients

Els consumidors han modificat els seus hàbits últimament

La situació econòmica actual que travessa el país ha provocat una modificació en el comportament dels consumidors. Així ho detecten les botigues i els supermercats, ja que s'han posat en alerta.

Hi ha diversos senyals d'alarma que no han de passar desapercebuts per al sector. Les companyies exportadores ja van anunciar fa uns dies que el volum de vendes s'havia reduït un 2,2% el primer semestre. Però, un altre dels elements sobre què sustenta l'economia és el consum.

Els fabricants i distribuïdors del gran consum espanyol temen una caiguda o estancament durant la segona part de l'any. Els primers representen el 38,9% davant del 27,8% dels que sospiten una frenada dels comptes. En responsabilitzen la inflació i l'impacte que té aquest índex sobre la capacitat de compra dels ciutadans, apunta la patronal Aecoc.

En vista de la situació que s'acosta, la majoria de les empreses (73%) coincideixen en la necessitat de prendre mesures. Avancen que intensificaran la seva activitat promocional per canviar aquesta dinàmica.

Com varien els hàbits dels clients

Durant els últims mesos s'ha notat com canviaven els hàbits dels consumidors, publica La Razón. Ara compren amb més freqüència als supermercats. És la manera que tenen de controlar la despesa, i així aprofitar millor les ofertes dels diferents establiments.

Es repara molt més en el preu. De fet, és el principal motiu de compra per al 58% dels usuaris, segons Aecoc. A més, hi ha un augment pel que fa a l'adquisició de productes de marca blanca, a més d'una inclinació cap a les promocions.

Muntatge d´un carret de supermercat i bitllets d´euro
Es va amb més freqüència al supermercat amb intenció d'estalviar | Getty Images

Des que va començar la invasió d'Ucraïna, els preus s'han anat disparant, elevant-se per sobre del 30% en alguns articles. Ni la mesura adoptada pel Govern de suprimir l'IVA no ha aconseguit frenar aquesta escalada. Un bon exemple és l'oli, que s'ha convertit pràcticament en un aliment apte per a uns quants.

L'ampolla d'oli d'oliva verge extra ja és a 8,50 euros a les prestatgeries de molts supermercats. I el pitjor de tot és que no s'aturarà aquí. Anuncien nous increments per als pròxims mesos a causa de les males collites.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Però, no només cal reparar en els descensos de les exportacions i de les vendes del gran consum. La facturació de la indústria també ha experimentat una caiguda important. La xifra de negoci es va desplomar al juny un 7% respecte del mateix mes de l'any anterior.

Atribueixen aquestes dades a la reculada de les vendes de l'energia i dels béns intermedis, que van baixar un 40,8% i un 11,7%, respectivament. Així ho confirmen les últimes dades emeses per l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE).

Muntatge amb un carretó de la compra ple i una mà amb bitllets d'euro
Els responsables dels establiments d'alimentació es posen en el pitjor | Getty Images

La facturació de la indústria ja acumula la tercera caiguda interanual consecutiva. Ve d'un -8,1% a l'abril i d'un -2,9% al maig. A això se li suma l'esmentat 7% de juny.

Pendents del sector serveis

També hi ha moltes mirades posades al sector serveis. Tot fa indicar que estarem davant d'un estiu de rècord, tant en despesa com en visitants. Tot i això, les últimes dades registrades del juny no semblen dir el mateix.

A l'inici de l'estiu va haver-hi una disminució de la facturació. Segons l'INE, hi va haver una pèrdua del 0,7% en relació amb el juny del 2022. D'aquesta manera, es posava fi a 27 mesos d'increments interanuals a la facturació.

Caldrà esperar per les dades del juliol i l'agost, però al sector turístic predomina l'optimisme. Ens trobem davant d'un dels estius amb més activitat dels últims anys.