Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les Brigades Internacionals, homenatjades en un acte a la Fatarella

S'ha recreat l'últim combat de la Batalla de l'Ebre en la commemoració dels 80 anys de la seva fi

Representació a la Fatarella de l'últim combat de la Batalla de l'Ebre
Representació a la Fatarella de l'últim combat de la Batalla de l'Ebre | ACN

 

La Fatarella ha estat escenari de l’homenatge realitzat a les Brigades Internacionals que van participar en la Guerra Civil espanyola. Amb motiu d’aquesta data, s’ha fet una recreació històrica de l’últim combat de la batalla de l’Ebre, emmarcat en els actes de celebració dels 80 anys del final d’aquesta efemèride. En l’acte han participat una quarantena de familiars dels brigadistes, procedents dels Estats Units, Holanda, Escòcia, Alemanya i Rússia.

 Àlex Sambró, president de l’Associació Lo Riu i organitzador de l’acte ha assegurat que «és important recuperar la memòria per poder transmetre a les generacions futures els ideals de la república, no podem fer amnèsia perquè si no estem condemnats a repetir els erros de l’any 1936».

Les Brigades Internacionals han estat reconegudes en un acte a la Fatarella
Les Brigades Internacionals han estat reconegudes en un acte a la Fatarella | ACN

 

Familiars de brigadistes internacionals participen en l’acte a la Terra Alta

Clarence Kailin va ser un brigadista nord-americà que va formar part de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil espanyola. El seu fill, John Kailin, ha participat en l’acte a la Fatarella i ha afirmat que «el meu pare pensava que era el més important que va fer a la seva vida perquè va tenir l’oportunitat de combatre el feixisme». A més, reconeix que «no sabia com va sobreviure», ja que el front era molt dur. També ha recordat històries de la guerra com que el seu pare, sovint, no podia veure el cel a causa dels bombardejos de l’aviació alemanya.

Kailin és un dels representants de brigadistes internacionals de set països diferents que s’han aplegat aquest cap de setmana per commemorar i homenatjar les brigades internacionals.  Tots ells han estat presents a la Serra de la Fatarella, escenari de l’últim combat de la Batalla de l’Ebre. En les trinxeres i els búnquers originals,  els soldats de l’exèrcit republicà i del bàndol dels nacionals han recreat com va ser l’última ofensiva a l’Ebre, datada entre el 14 i 15 de novembre de l’any 1938.

Sandra Trotter, escocesa que forma part de l’Internacional Brigade Memorial Trust, pensa que el govern espanyol hauria d’implementar més polítiques per recuperar la memòria històrica. «Haurien de fer més per honorar i recordar la gent que va venir d’arreu del món i de diferents ideologies per defensar la república espanyola» ha afirmat.  A més,  també ha afegit que «és la primera i la millor mostra de solidaritat internacional i cal recordar que moltes persones que mai havien viatjat fora del país ho van fer per combatre el feixisme». Trotter, en aquesta línia, ha remarcat que és important que les noves generacions coneguin la història.

Familiars de brigadistes internacionals han estat presents en el reconeixement
Familiars de brigadistes internacionals han estat presents en el reconeixement | ACN