Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una part de les muralles de Montblanc amb les lletres amb el nom de la vila

El brot de Covid a Montblanc frena les esperances en la reactivació turística i econòmica per Setmana Santa

S'augura que, tot i el desconfinament comarcal, el territori patirà una davallada de visites a causa de l’empitjorament de les dades epidemiològiques dels últims dies

Montblanc viu el moment més crític des de l’inici de la pandèmia, amb les pitjors dades epidemiològiques del darrer any. El brot detectat en els últims dies, amb 144 positius fins ahir, ha activat totes les alarmes i s’ha registrat un índex de risc de rebrot altíssim, amb 4.500 punts, amb una taxa de reproducció, l’Rt, de 3,6, molt per sobre de l’1. Davant d’aquesta situació descontrolada, entre el 24 i el 26 de març el Departament de Salut duu a terme un  cribratge  poblacional amb la finalitat de controlar i estabilitzar els contagis.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Aquest context extremadament complicat coincideix amb el darrer aixecament de les restriccions, vigent des del 15 de març passat. Així, les imatges d’aglomeració a les terrasses dels bars i l'escassa distància social que es van captar durant el passat cap de setmana a la plaça Major de la capital de la Conca de Barberà contrasten fortament amb la realitat sanitària que viu la vila i, per aquest motiu, des del sector comercial i hostaler auguren que el repunt turístic que s’havia produït gràcies al desconfinament comarcal «només va ser un miratge que difícilment es repetirà durant els propers festius ni per Setmana Santa».

De fet, l’Ajuntament de Montblanc ha fet una crida a la responsabilitat per tal de contenir el brot i ha tancat equipaments culturals i els parcs públics. Per això, en els darrers dies s’ha pogut observar menys afluència de gent als carrers i les places de la vila ducal, «i els comerços i restaurants  també han notat una davallada de clients i fins i tot s’han anul·lat algunes reserves fruit dels missatges d’alerta», expliquen des del restaurant Molí del Mallol.

Pla general del pavelló del Casal Montblanquí, on es duu a terme el cribratge massiu per detectar possibles contagis
El pavelló del Casal Montblanquí, on es duu a terme el cribratge massiu per detectar possibles contagis | Àngel Ullate

«No és el moment de visitar Montblanc»

A les portes de Setmana Santa, una de les èpoques turístiques per excel·lència de  Montblanc  i la Conca de Barberà, el sector preveu un escenari pessimista i amb poc marge de benefici. «Els dies festius que venen i el bon temps que donen les previsions podrien haver permès una recuperació turística i econòmica en molts nivells, però entenem que ara és un mal moment per visitar la vila medieval i rebre persones d’arreu del territori», exposen des del restaurant montblanquí.

De fet, Josep Andreu, l’alcalde de Montblanc, fa uns dies va assegurar que davant d’un possible escenari per Setmana Santa amb una mobilitat poc controlada, calia actuar contundentment i «si cal confinar com a la Conca d'Òdena que ho facin, ja que la  prioritat és, ara per ara, preservar la salut  de tots els montblanquins», apuntava el batlle.

Imatge de dos professionals sanitaris fent proves PCR a dos veïns de Montblanc
Més de 6.300 montblanquins majors de 16 anys estan cridats al cribratge | Àngel Ullate

El brot s’estén pels centres educatius

Un dels focus principals de contagis es troba als centres educatius del municipi, en els quals hi ha una dotzena de classes confinades i més de 200 alumnes en quarantena. En aquest sentit, el brot montblanquí s'ha estès, en part, per les instal·lacions educatives i afecta l’Institut Martí l’Humà  i l’Escola Les Muralles. Per això, la directora de l’institut expliquen a TarragonaDigital que «fa dies que es fan PCR i s’apliquen quarantenes, i a dia d’avui hi ha 180 alumnes confinats dels gairebé 600 que hi estudien».