Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

Salten les alarmes: brot en un geriàtric català amb 4 defuncions

La gran majoria de residents i treballadors estaven vacunats contra la Covid-19

El coronavirus continua provocant estralls i en les darreres setmanes un brot de Covid-19 a la residència Sant Josep de Cassà de la Selva (Gironès) ha deixat quatre morts i 25 contagiats. Segons ha explicat el 'Diari de Girona', el brot va començar a finals del mes d'agost quan una treballadora del centre va donar positiu en un dels cribratges rutinaris.

Davant aquesta situació, el departament de Salut va fer cribratges entre els residents i els treballadors. En un primer moment, tots van resultar negatius, però posteriorment van començar a detectar-se nous casos positius, concretament, 21 residents —entre ells els quatre que van perdre la vida— i quatre professionals.

Per tal d'afrontar el brot, el centre es va sectoritzar per protegir els afectats i evitar nous contagis. Així mateix, també es van traslladar alguns dels residents a una altra residència. Ara com ara, la totalitat dels residents i treballadors han donat negatiu i cap d'ells presenta símptomes compatibles amb els del coronavirus.

Aquesta mateixa setmana, la residència passarà a ser considerada verda.
 

La vacunació ha evitat una mortalitat «molt elevada»

En declaracions al 'Diari de Girona', Elisenda Serra, cap de serveis de residències de Sumar (Serveis Públics d’Acció Social a Catalunya), entitat gestora del geriàtric, ha explicat que «pràcticament tots els usuaris —excepte un— i treballadors —excepte dos— estaven vacunats amb la pauta completa, si no arriba a ser per això, la mortalitat hauria estat molt elevada».

Serra ha explicat que aquesta mateixa setmana la residència passarà de nivell taronja a verd. «Confiem que a finals de setmana reprenguem la normalitat, els familiars puguin tornar a entrar i el centre de dia recuperi l’activitat, ja que ara està tancat», ha dit.

L'alcalde fa una crida a no abaixar la guàrdia

També s'ha pronunciat sobre els fets l'alcalde de Cassà de la Selva, Robert Mundet, que ha lamentat el brot a la residència. En declaracions al citat mitjà, Mundet ha dit que «les persones que han mort tenien patologies prèvies i, desgraciadament, no han pogut superar les complicacions derivades del contagi».

Per això, ha afegit que «és molt important conscienciar-se i seguir mantenint la mascareta i les mesures d’higiene», tot recordant que «a l’institut de Cassà mateix ja hi ha dos grups confinats, no podem relaxar-nos». L'alcalde ha recordat també que el municipi té uns percentatges de vacunació més elevats que la mitjana gironina i catalana.