Una operària treballant amb el material protector creat per dos catalans amb mascareta i roba blanca

Confusió a Catalunya: Brot amb 20 positius en un espai on s'havia vacunat tothom

Els pacients presenten simptomatologia lleu i es troben aïllats

La confusió s'ha apoderat d'un municipi català. La residència municipal Can Comelles d'Esparreguera ha detectat un brot amb 20 contagiats de Covid, segons ha informat l'Ajuntament. I es dona la circumstància que tots els usuaris havien estat vacunats al gener.

Dels 52 tests d'antígens realitzats diumenge entre els residents de la zona vella, on s'ha detectat el brot, 32 van donar negatiu i 20 positius. D'aquests, 12 no tenien cap símptoma i vuit en tenia de lleus, com ara febrícula. En cap cas no es van detectar símptomes greus ni complicacions respiratòries, segons el Consistori. Dilluns es van fer proves diagnòstiques a tots els residents i personal de la residència. A conseqüència del brot, s'han suspès les sortides i les visites al centre i s'investiga ara l'origen del mateix. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Havien completat la pauta de vacunació de tots els residents

La residència havia recuperat feia poc el règim de sortides i visites obert amb els seus familiars després que acabés la pauta de vacunació de tots els residents. Per això, s'investiga si l'origen dels casos detectats pot estar en el contacte amb familiars o l'exterior del centre.

El Consistori ha informat que, tenint en compte l'evolució dels casos detectats i als possibles focus que es puguin identificar, es prendran noves mesures en els pròxims dies per tal d'aïllar el focus i contenir-ne la propagació. En aquest sentit, no es descarta el trasllat d'alguns residents a altres residències de manera temporal per evitar el contacte entre les persones negatives i les positives.L'Ajuntament d'Esparreguera ha assegurat que els responsables del centre estan gestionant la situació en una triple direcció. D'una banda, aïllant els residents i mantenint la vigilància i el seguiment assistencial de tots; d'una altra, suspenent les visites i comunicant la situació i les mesures posades en marxa als familiars; i per últim, coordinant-se amb el Departament de Salut, la Regió Sanitària Metropolitana Sud i el Consistori.El Consistori ha asseverat que el contacte entre la residència i els familiars dels usuaris aïllats està sent «constant». Les famílies de tots els usuaris van rebre un comunicat diumenge passat, mentre que es va trucar per telèfon a les dels positius.

Dues residències en nivell taronja a Lleida

Sense deixar enrere les residències, cal recordar que tots els centres lleidatans estan lliures de Covid-19, excepte un centre a la regió sanitària de Lleida i un altre a la de l'Alt Pirineu i Aran, que són taronja, segons les dades facilitades el passat 20 d'abril per Salut, a l'espera d'una nova actualització.

Per una banda, a la residència assistida Sant Guardià de Torres de Segre (Segrià) hi havia un resident positiu que es trobava aïllat al centre. Es tractava d'un ancià no vacunat que havia ingressat feia poc a la residència amb PCR negativa, però que va donar positiu.

D'altra banda, a la residència Serafí Casanovas de Sort hi havia un resident amb coronavirus, tot i que Salut apuntava la possibilitat que es tractés d'un positiu residual, ja que va tenir la Covid-19 al gener. Per aquest motiu, el centre s'ha mantingut en nivell taronja de forma preventiva. Caldrà esperar una nova actualització de dades per part de Salut per veure si finalment les residències lleidatanes assoleixen el complet amb tots els seus centres en verd.